Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub močni zaskrbljenosti japonske javnosti, da bi prihod športnikov, njihovih spremljevalcev in predstavnikov medijev še poslabšal epidemične razmere, organizatorji nadaljujejo priprave.

Dodatno negodovanje so na začetku tedna sprožili s tem, da so razmišljali o tem, da bi dovolili uživanje alkohola na prizoriščih. Novica je sprožila več deset tisoč tvitov s ključnikom prepovejmo olimpijske igre.

"Organizacijski odbor se je po nasvetu strokovnjakov odločil, da prepove prodajanje in pitje alkoholnih pijač na prizoriščih, da bi preprečili širjenje okužb," je novinarjem povedal predsednik olimpijskih iger v Tokiu Seiko Hašimoto. Dodal je, da se pokrovitelj, pivovarna Asahi, strinja z odločitvijo.

Prodaja alkohola je bila omejena v Tokiu in okolici, potem ko so zdravstveni uradniki opozorili, da bi pitje spodbudilo tesne stike, glasno govorjenje in druženje v lokalih, ki bi lahko pripomogli k širjenju virusa.

Na olimpijskih bojih do 10.000 gledalcev
Hašimoto je zagovarjal tudi odločitev, da dovolijo gledalce na olimpijskih igrah z besedami, da so jo sprejeli v skladu s priporočili medicinske stroke. Glavni izziv na igrah v Tokiu je omejiti pretok ljudi in omejiti praznovanja, je še dodal Hašimoto. "Prizadevamo si, da bi bile igre v Tokiu varne, tako da ne bi bilo velikih praznovanj."

Olimpijske boje si bo v živo ogledalo do 10.000 domačih gledalcev. Tujim so že pred časom prepovedali obisk iger. "V okviru vladnih omejitev glede javnih dogodkov smo dovoljeno mejo gledalcev olimpijskih iger pomaknili na 50-odstotno zasedenost kapacitet športnih prizorišč, vendar ne več kot 10.000 gledalcev," so v izjavi za javnost še zapisali organizatorji.

Če pa bi število koronskih okužb začelo naraščati, pa bi lahko vsa olimpijska tekmovanja potekala za zaprtimi vrati, so dodali.