Rez Stare rte je vsako leto pomemben dogodek. Letos ga gledalci niso mogli spremljati. Fotografija je tako iz lanskega leta. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Rez Stare rte je vsako leto pomemben dogodek. Letos ga gledalci niso mogli spremljati. Fotografija je tako iz lanskega leta. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Ob že 42. rezi Stare trte, ki velja za uvodni dogodek v vrsti prireditev v čast najstarejši trti na svetu, je Zavod za turizem Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor pripravil program na spletu. "Kljub drugačnim razmeram tudi letos nismo opustili tradicionalnega podeljevanja cepičev najstarejše trte. Potomki z zaporedno številko 139 in 140 se selita na Dolenjsko in v Savinjsko dolino, potomka, namenjena tujini, pa nosi zaporedno številko 92 in ji že pripravljajo rastišče na portugalski Madeiri," je razložil skrbnik Stare trte Stane Kocutar. Cepiče so letos tako poslali občini Nazarje, Vinogradniško-sadjarskemu turističnemu društvu Debeli hrib ter Enogastronomskemu društvu Madeira.

Kocutar je ob tem napovedal še, da bo 1. julija na sporedu TV Slovenija tudi dokumentarna reportaža, v kateri bodo predstavljena štiri desetletja sistematične skrbi za Staro trto na Lentu.

Potomke te trte poganjajo korenine že skoraj po vsem svetu, s čimer je Stara trta postala tudi simbol prijateljstva in povezovanja na mednarodni ravni, poudarjajo na mariborskem zavodu za turizem. "Rez Stare trte je za Mestno občino Maribor pomembno in častno opravilo. Ko se odločamo, komu bomo poklonili cepiče, prevzemamo odgovornost za to, kako se bo širila njena zgodba. In zgodba o najstarejši trti na svetu je tudi zgodba o Mariboru," je dodal župan Saša Arsenovič.

Stara trta kljub starosti vsako leto obrodi. Foto: BoBo
Stara trta kljub starosti vsako leto obrodi. Foto: BoBo

Stara trta daje Mariboru edinstveno priložnost za postavitev mesta in okoliških vinskih cest na zemljevid najzanimivejših gastronomskih destinacij sveta, pa je spomnil direktor zavoda za turizem Jure Struc. "Vrhunskost štajerskih vinarjev in kuharskih mojstrov ter drugih lokalnih ponudnikov, povezana v butična in trajnostna turistična doživetja, predstavlja ogromen potencial za nadaljnji razvoj v Mariboru in bo kot takšna tudi eden od ključnih stebrov nastajajoče turistične strategije," je povedal.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo in uporabljajo za protokolarno darilo.