Soseda je fotografirala kosmatinca, ki je obiskal njeno posestvo. Foto: AP
Soseda je fotografirala kosmatinca, ki je obiskal njeno posestvo. Foto: AP

Stevensova je bila z bratom Erikom in njegovo zaročenko na taborjenju v divjini. Poleg šotora v mongolskem slogu so imeli tam tudi stranišče na prostem. "Usedla sem se na stranišče, v istem trenutku pa me je nekaj ugriznilo v mojo zadnjico," je delila in dodala, da je takoj skočila stran in zakričala.

Ko je Erik zaslišal njeno kričanje, se je odpravil do okoli 45 metrov oddaljenega stranišča, kjer je našel sestro, ki se je že posvečala svoji rani. Sprva sta mislila, da jo je ugriznilo nekaj majhnega, kot je veverica ali kuna. Da bi videla, kdo je storilec, sta v stranišče posvetila s svetilko. "Odprl sem straniščno desko in tam je tičal medvedji gobec," je pripovedoval brat in pripomnil, da ga je medved le gledal skozi luknjo. "Pokrov sem hitro zaprl," je priznal in še dodal, da sta s sestro nemudoma stekla do prenočišča.

Naslednje jutro so za medvedom ostali le snežni odtisi šap. Foto: AP
Naslednje jutro so za medvedom ostali le snežni odtisi šap. Foto: AP

"Rana je krvavela, a ni bilo zelo grozno," je dejala Stevensova, ki so ji, ko sta z bratom prišla na varno, oskrbeli rano s pripomočki za prvo pomoč. Odločili pa so se, da se bodo ob morebitnem poslabšanju odpeljali v okoli 32 kilometrov oddaljen Haines.

Morda sploh ni šlo za ugriz

Naslednje jutro so na celotnem posestvu odkrili sledove medveda, ki pa je že odšel. V stranišče naj bi prišel skozi odprtino na zadnji strani kolibe. Glede na odtise, ki jih je obiskovalec pustil v snegu, biolog Carl Koch meni, da je šlo za črnega medveda. To so nakazale tudi fotografije, ki jih je nekaj dni pozneje poslala soseda, ki je prav tako imela bližnje srečanje z velikim kosmatincem. Čeprav je na medveda vpila, se ta na to ni odzval.

Koch sicer meni, da je bila poškodba Stevensove bolj posledica udarca s šapo, šaljivo pa je pripomnil, da gre morda za edinstveno poškodbo. Sam namreč še nikoli ni slišal, da je nekoga sredi zime in med sedenjem na stranišču po zadnji plati udaril ali ugriznil medved.

Čeprav je zima, medvedi še vedno lahko tavajo naokoli. Lansko leto je bilo glede težav z medvedi v območju Hainesa rekordno. Eden izmed razlogov naj bi po mnenju Kocha bil, da se medvedi morda niso mogli dovolj zrediti, zato se predčasno potikajo zunaj svojega brloga.