Poroka, otrok, stanovanje in redna zaposlitev - za mlade te 'zahteve' ne bi mogle biti bolj oddaljene. Foto: BoBo
Poroka, otrok, stanovanje in redna zaposlitev - za mlade te 'zahteve' ne bi mogle biti bolj oddaljene. Foto: BoBo
Poroka
Največ poročenih živi v goriški regiji, največ razvezanih pa v obalno-kraški regiji. Foto: BoBo

V organizaciji Dogodki za samske, ki se ukvarja z organizacijo tematskih dogodkov za samske, so pod drobnogled vzeli podatke Statističnega urada Republike Slovenije o prebivalstvu, posebej so se posvetili povečanju samskih ljudi.

Tako so ugotovili, da se je število samskih od leta 1991 (1. 1. 1991) do leta 2013 (1. 1. 2013) povečalo za 274.893, kar pomeni za neverjetnih 40,76 odstotka. Število moških se je v tem času povečalo za 43,77 odstotka, število žensk pa za 38,11 odstotka. Analiza je opravljena na podlagi oseb, starejših od 15 let, ki niso bili nikoli poročeni, ki so razvezani ali ovdoveli.

Kako je po posameznih regijah?
Statistični urad je objavil tudi druge podrobne podatke o zakonskem stanu Slovencev. Od stotih prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, je bilo 1. januarja letos 39 samskih, 46 poročenih, osem ovdovelih in sedem razvezanih.

Največ poročenih živi v goriški regiji, največ razvezanih pa v obalno-kraški regiji. Po drugi strani je bilo največ samskih prebivalcev v koroški statistični regiji - za več kot dve petini; v goriški regiji pa je bilo takšnih za malo več kot tretjino. V zasavski in pomurski regiji je bil vsak 10. prebivalec vdovec, v obalno-kraški regiji pa je bil vsak 13. razvezan.

V občinah Renče-Vogrsko in Odranci je bil delež poročenih najvišji (54,6 %). Najmanj poročenih je bilo v občini Cirkulane (36,6 %). Delež ovdovelih prebivalcev je bil najvišji v občini Šalovci (14,4 %), najnižji pa je v občini Škofljica (5,6 %).

Med 63-letniki 70 odstotkov poročenih
Podatki o zakonskem stanu se glede na spol razlikujejo: poročene ženske so prevladovale med ženskami v starosti od 37 do 71 let (bilo jih je več kot polovico), poročeni moški pa so bili v absolutni večini med moškimi v starosti od 42 do 90 let. Med prebivalci, starimi 85 ali več let, so pri ženskah izrazito prevladovale vdove (75 %), pri moških pa je bilo največ poročenih (55 %).