Sprememba barve bo pomenila, da je kondom prišel v stik s klicami spolno prenosljivih bolezni. Foto: BoBo
Sprememba barve bo pomenila, da je kondom prišel v stik s klicami spolno prenosljivih bolezni. Foto: BoBo

Kondomi spremenijo barvo, če pridejo v stik s spolno prenosljivo okužbo – zelena pomeni klamidijo, rumena herpes, vijolična humani papiloma virus in modra sifilis. Iznajdba bi lahko resno pomagala pri preprečevanju širjenja okužb, pri vsem tem pa je najbolj zanimivo, da so idejo dobili najstniki, 14-letna Daanyaal Ali in Muaz Nawaz ter 13-letni Chirag Shah.

"Vemo, da so spolno prenosljive okužbe resna težava v Veliki Britaniji. Ugotovili smo, kaj manjka na trgu in želeli smo, da bi se ljudje počutili varneje," je za The Washington Post povedal Daanyaal.

Dijaki so za svoj izum osvojili prvo nagrado TeenTech Awards (najstniške tehnične nagrade), kar pomeni 1.000 funtov in obisk Buckinghamske palače (sprejel jih bo princ Andrew). V stik z mladimi fanti so stopila tudi že nekatera podjetja, ki proizvajajo kondome, vendar pa bo do redne prodaje pametnih kondomov verjetno minilo še nekaj časa.

Spolno prenosljive okužbe spadajo med infekcijske bolezni in se skoraj vedno prenašajo s spolnim stikom. Na leto naj bi se po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na novo okužilo najmanj 125 milijonov ljudi. Najbolj ogrožena skupina so mladi. Najpogostejše spolno prenosljive bolezni v Sloveniji so genitalne bradavice, klamidija, nespecifični uretritis, sifilis, genitalni herpes in gonoreja.