Papež se je na obisk prve dame slovenskih korenin dobro pripravil, a se je iskriva domislica izgubila v zmedi prevajanja iz španščine v angleščino. Foto: Reuters
Papež se je na obisk prve dame slovenskih korenin dobro pripravil, a se je iskriva domislica izgubila v zmedi prevajanja iz španščine v angleščino. Foto: Reuters
Tako prva dama kot 'prva hči' Ivanka sta se za srečanje s papežem ogrnili v diskretno črnino. Foto: Reuters

Papež je prvo damo slovenskih korenin vprašal, s čim hrani moža, vendar jo je potem zagodla zmeda glede vprašanja, češ: sta se pogovarjala o "pici" ali slovenski "potici"?

"Kaj mu dajete jesti, potico?" je glede na videoposnetek dogodka papež Frančišek v španščini po rokovanju vprašal Melanio. Prevajalec je Melanii prevedel samo prvi del, potico pa izpustil.

Ameriška prva dama je nato vidno zbegana v odgovor dahnila besedo, ki pa je bolj podobna besedi "pica". Te "dileme" nato nista dodatno razreševala.

Posnetek, ki dokazuje, kako se je potica "izgubila s prevodom", si oglejte na tej povezavi.

Kot navaja DPA, so novinarji Bele hiše, ki so bili navzoči pri rokovanju, prepričani, da je bil vseskozi govor le o pici, a vir v Vatikanu je pojasnil, da je Frančišek ljubitelj slovenske potice, da vedno povpraša po tej orehovi sladici, ko se sestane s kom iz Slovenije, in da je tudi tokrat Melanio "nedvomno vprašal po potici".

Papež je sicer prav tako ljubitelj pice. Kot se je leta 2015 pošalil za mehiško televizijo Televisa, bi si kot papež želel le tega, "da bi lahko nekega dne, ne da bi ga kdo opazil, odšel v picerijo in si naročil pico".
Vprašanje, ali je rekla pica ali potica, je preraslo v eno od novic dneva, o jezikovni zagonetki, poimenovani kar "pizzagate", je pisal tudi Guardian in bralce dodobra seznanil s to našo priljubljeno sladico. RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec je zadevo preveril pri krogih, blizu Melanie Trump, ki zdaj zatrjujejo, da je tudi ona govorila o potici.

Trump pri papežu
Frančišek je zjutraj sprejel Trumpa na zasebni avdienci v apostolski palači. Na avdienco sta ga pospremili tudi prva dama Melania Trump in njegova hči Ivanka Trump v družbi soproga Jareda Kushnerja. Obe dami sta za to priložnost izbrali črno obleko, ki je segala do sredine meč, čez glavo pa imeli črno tančico.

Tudi nekdanja prva dama Michelle Obama je na obisku pri tedanjem papežu Benediktu XVI. nosila črno obleko s tančico. Tančica sicer ni predpisana s protokolom. Pomembno je le, da obleke niso preživih barv in da so ramena zakrita, kar pa velja tudi za obiske cerkva.

Na Trumpovem obisku pri papežu je bil govor tudi o potici
Na Trumpovem obisku pri papežu je bil govor tudi o potici