Butično vodko z ne prav subtilnim imenom Atomik so zvarili iz žitaric in vode z izključitvenega območja, s tem pa je postala prvi prodajni izdelek iz tega 30-kilometrskega obroča, ki obdaja zapuščeno jedrsko elektrarno.

Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji sveta: Pripjat, ničta točka Černobila

Černobil je prizorišče najhujše jedrske katastrofe v zgodovini, ki je zahtevala na tisoče življenj. Eksplozija jedrskega reaktorja leta 1986 je sprožila veliko evakuacijo, radioaktivni prah pa je razneslo po celotni Evropi.

Čeprav je zaradi eksplozije same umrlo "le" 31 ljudi, pa jih je bilo na milijone izpostavljenih nevarnemu sevanju, končni davek kot posledica dolgoročnih zdravstvenih težav pa ocenjujejo na do 200.000.

30-kilometrski obroč okoli elektrarne, ki zajema tudi mesto Pripjat, svoj čas dom 50.000 ljudi, je bil zaprt za javnost 25 let, za turiste pa se je odprl leta 2011.

Izključitveno območje zajema 30-kilometrski obroč okoli zapuščene jedrske elektrarne, kjer je leta 1986 prišlo do eksplozije. Foto: EPA
Izključitveno območje zajema 30-kilometrski obroč okoli zapuščene jedrske elektrarne, kjer je leta 1986 prišlo do eksplozije. Foto: EPA

Žita sicer radioaktivna, ampak ...

Ekipa angleških in ukrajinskih znanstvenikov je vodko zvarila v okviru triletnega raziskovalnega projekta, kako se radioaktivnost prenaša v povrtnine, pridelane znotraj izključitvenega območja.

Jim Smith, vodja projekta, ki že desetletja izvaja raziskave o Černobilu, je skušal s svojo ekipo ugotoviti, ali je varno uporabljati del zapuščenih površin za pridelavo povrtnin.

"30 let po nesreči smo odkrili, da je raven radioaktivnosti v povrtnini le rahlo nad ravnjo, ki jo je Ukrajina postavila kot mejo za uživanje. Tako da, tehnično gledano, teh povrtnin ne moreš jesti. Ampak se nam je zdelo, da bi morda vseeno iz žitaric, ki smo jih pridelali, poskusili zvariti vodko," razlaga Smith za CNN.

Strokovnjaki so destilirani alkohol razredčili z mineralno vodo iz vodonosnika v Černobilu, ki leži 10 kilometrov južno od reaktorja, in (bojda) ni kontaminirana.

Izključitveno območje naj bi bilo spet primerno za bivanje šele čez 24.000 let. Foto: EPA
Izključitveno območje naj bi bilo spet primerno za bivanje šele čez 24.000 let. Foto: EPA

Varna za uživanje

Znanstveniki vztrajajo, da je vodka povsem varna za uživanje – čeprav je bilo v žitaricah zaznati nižje ravni radioaktivnosti. A, kot pravijo, destilacija zmanjša onesnaženost na raven, ko radioaktivnosti ni več zaznati.

"Ko nekaj destiliraš, velik del onesnaženosti ostane v odpadnem produktu, končni izdelek pa je čistejši. In to se je zgodilo z našo vodko – žita smo fermentirali, nato pa destilirali. V končnem izdelku nismo izmerili nobene radioaktivnosti, razen naravnega ogljika-14, ki ga najdemo v katerem koli žganju ali hrani," je dodal.

"Najpomembnejše žganje na svetu"

Na novo ustanovljeno podjetje Chernobyl Spirit Company, ki ga je ustanovila raziskovalna ekipa, načrtuje začeti prvo fazo male proizvodnje Atomika še letos, 75 odstotkov dobička pa bo namenila skupnostim, ki jih je prizadela katastrofa.

Območje se je za turiste odprlo leta 2011. Foto: EPA
Območje se je za turiste odprlo leta 2011. Foto: EPA

"Mislim, da je to najpomembnejša steklenica žganja na svetu, ker bi lahko pripomogla h gospodarskemu okrevanju skupnosti, ki živijo okoli zapuščenih območij," je povedal Smith.

Na izključitvenem območju živi samo še okoli 150 starejših ljudi, ki s tem kljubujejo odloku oblasti. Te pravijo, da bo območje varno za življenje šele čez 24.000 let, ga pa lahko turisti obiščejo, a le za kratek čas.

Černobil in Pripjat tako obiskovalce sprejemata zadnjih osem let, a se zanimanje znatno povečuje, še posebej po letošnji HBO-jevi miniseriji Černobil. Julija je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podpisal odlok, ki omogoča razvoj černobilskega izključitvenega območja v turistično atrakcijo.