Delček pletene košare (zgoraj) in pleteni sandali (srednja in spodnja fotografija), ki so jih raziskovalci univerze Alcala analizirali v najnovejši študiji. Foto: science.org
Delček pletene košare (zgoraj) in pleteni sandali (srednja in spodnja fotografija), ki so jih raziskovalci univerze Alcala analizirali v najnovejši študiji. Foto: science.org

Obuvalo je bilo najdeno skupaj s številnimi drugimi predmeti v jami Cueva de los Murciélagos (Jama netopirjev) v Andaluziji, na jugozahodu Španije že pred leti, zdaj pa so jih znova analizirali s pomočjo najnovejše tehnologije, ki je pokazala, da so predmeti vsaj 2000 let starejši, kot so strokovnjaki menili do zdaj.

Zaradi edinstvene mikroklime v jami, ki je posledica nizke vlažnosti in prepišnosti jame, so predmeti – ob sandalih še pletena košara in različno orodje – izredno dobro ohranjeni, je po poročanju BBC-ja pojasnila soavtorica študije María Herrero Otal. Predmeti so "najstarejše in najbolje ohranjene najdbe iz rastlinskih materialov" v južni Evropi do zdaj, je poudarila in dodala, da so predmeti oz. to, kako in s čim so bili obdelani, dokaz, kako zelo tehnološko razvite so bile predzgodovinske skupnosti na tem območju.

Sandali so bili na primer izdelani iz različnih vrst trav, spletenih skupaj, našli pa so tudi sledi usnja in apna, je razložila. Z ocenjeno starostjo okoli 6000 let so tako najstarejše ohranjeno obuvalo na svetu – do zdaj so za najstarejše veljali usnjeni "čevlji", ki so jih odkrili leta 2008 v neki jami v Armeniji in katerih ocenjena starost je 5500 let.

Kot kažejo analize, je v zbirki 76 predmetov precej še starejših, tudi do 9000 let, je še razložila Herrero Otal.

Jama, iz katere izvirajo omenjeni predmeti, je bila sicer prvič v moderni dobi odkrita leta 1831, ko je vanjo vstopil lastnik zemlje in ugotovil, da je v njej ogromno netopirjevih iztrebkov, ki so zelo uporabni kot gnojilo. Okoli dvajset let pozneje pa so rudarji v njej naleteli na galerijo, polno delno mumificiranih posmrtnih ostankov in številnih predmetov, ki so ležali okoli njih – od zlatega diadema in zob divjega prašiča do ročno izdelanega orodja, pripomočkov ter oblačil oz. obuval. Večino so v desetletjih, ki so sledila, izropali.