Slovenci imajo v lasti 18 rekordov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Slovenci imajo v lasti 18 rekordov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Letos so kljub razmeram zaradi pandemije novega koronavirusa izdali Guinnessovo knjigo rekordov. To leto so prejeli več kot 30.000 prijav, kar je približno 90 dosežkov na dan.

Že 67. izdajo knjige pa je pospremila posebna naslovnica, ki je tokrat ilustracija. Zanjo je ilustrator Rod Hunt porabil več kot 300 ur, prikazuje pa vodilo letošnje knjige: Odkrij svoj svet. Na ilustraciji velemesta je tako upodobljenih kar 200 rekordov.

Jadranka Smiljić si je želela, da bi njen sin nekoč bral o njej v knjigi rekordov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Jadranka Smiljić si je želela, da bi njen sin nekoč bral o njej v knjigi rekordov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V letošnji knjigi, ki ima 12 poglavij, 18 rekordov pripada predstavnikom Slovenije. Medtem ko so nekateri že bili objavljeni v prejšnjih izdajah, se je pet rekordov v knjigi pojavilo prvič. Med njih spadata tudi najdaljši maraton v kvačkanju ter prvi oče in sin, ki sta na isti tekmi v ragbiju skupaj igrala za reprezentanco.

Kvačkali sta več kot 28 ur

Rekorderjem sta se tako pridružili Jadranka Smiljić in Anita Kac, ki sta v Slovenj Gradcu 6. februarja 2020 postavili rekord v najdaljšem maratonu v kvačkanju. Kvačkali sta kar 28 ur in 5 minut, vsako polno uro pa sta si lahko vzeli 5 minut odmora: "Seveda sva imeli krize, težava je bila predvsem neprespanost," je dejala Jadranka na novinarski konferenci. "Predvsem v jutranjih urah sem imela v glavi meglo, želela sem samo, da mi nihče ne hodi blizu," je še dodal Anita. Ves čas ju je morala nadzorovati skupina ljudi, ki so gledali, da nista prenehali kvačkati.

Anita Kac si želi, da bi se mladi naučili ročnih spretnosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Anita Kac si želi, da bi se mladi naučili ročnih spretnosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Za doseganje rekorda je Anito navdihnil njen sin, ki je vedno rad prebiral knjigo o rekordih, sama pa si je tako zaželela, da bi nekoč bral tudi o njej. V prihodnosti si želi zbrati 212 kvačkaric iz 212 občin in tako skvačkati 212 odej z grbi, saj je sama med maratonom namreč spletla odejo z grbom domačega kraja. Anita pa si le želi, da bi se mladi učili šivanja in kvačkanja: "Drugače bo to izumrlo," je dejala v želji, da se tradicija ohrani. Medtem ko se je sama naučila kvačkati od svoje babice, se je Jadranka naučila kar z gledanjem videoposnetkov na Youtubu.

Oče in sin skupaj igrala na isti tekmi

Igor in Gal Okič si lastita naslov prvega očeta in sina, ki sta v ragbiju na isti tekmi skupaj igrala za reprezentanco. Igrala sta na tekmi proti Slovaški v Ljubljani 18. maja 2019, Slovenija pa je zmagala z 91 proti 5. Kot je povedal Igor Okič na novinarski konferenci, se je v preteklosti sicer že dogajalo, da sta oče in sin igrala za isto reprezentanco, a nikoli nista hkrati nastopila na zelenici.

Igor Okič je nad ragbijem še vedno navdušen. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Igor Okič je nad ragbijem še vedno navdušen. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Oče Igor pa je sicer je priznal, da je bil veliko boj čustven v Avstriji, na prvi tekmi, kjer je zaigral s svojim sinom: "Igral sem zadnjih 15 minut, prišlo je do preobrata in smo zmagali. Takrat sem potočil nekaj solza," je povedal Igor na novinarski konferenci. Za tekmo, na kateri sta dosegla rekord, pa je rekel, da je bila namenjena bolj promociji ragbija. Po njegovih besedah je "lep šport, ki ti veliko da," v Angliji pa velja za šport gospodov.

Tudi drugi rekordi v rokah Slovencev

Z nazivom najglobljega potopa s stalno obtežitvijo z dvojno plavutjo se pri ženskah z 92 metri lahko pohvali Alenka Artnik. Rekorderkam se pridružuje tudi Sasha Kenney, ki je sicer že leta 2012 najhitreje pretekla Londonski maraton s hulahupskim obročem (potrebovala je 5 ur 5 minut in 57 sekund), v knjigo pa je bila ponovno vključena, ker je bil letošnji maraton prestavljen. 30. junija 2019 pa je neprofitna pobuda, ki se bojuje proti neenakosti med spoloma v športu Equal Playing Field zbrala največ narodov na ekshibicijski nogometni tekmi. Med 53 državami je bila tudi Slovenija, ki sta jo zastopali sodnica Tjaša Misja in pomočnica sodnice Sara Mask.