Štiriletna španjelka Molly s svojim trenerjem Sjoojem. Foto: Reuters
Štiriletna španjelka Molly s svojim trenerjem Sjoojem. Foto: Reuters
Za psičko je že šest mesecev intentivnih treningov. Foto: Reuters

Psička Molly se sicer že zdaj lahko pohvali z izjemno izostrenim vohom – za njo je že šest mesecev intenzivnih treningov – njeni trenerji pa so prepričani, da ji bo nekaj mesecev vaje prišlo še kako prav.

Služba, ki jo bo opravljala, namreč zahteva veliko natančnosti – v slačilnicah, koših in celo v čevljih športnikov bo iskala prepovedane snovi in poživila, ki jih uporabljajo nekateri športniki.

"Molly je prvi pes na svetu, ki nam bo pomagal pri iskanju prepovedanih poživil. Treniramo jo enako kot tiste živali, ki iščejo mamila," je za Reuters povedal Mollyjin trener in dopinški nadzornik Michael Sjoo, ob tem pa dodal, da bo Molly s svojim delom prispevala k "višji ravni športnih prireditev in večji poštenosti športnikov," pišejo tuji mediji.

V prihodnosti še več pasjih pomočnikov
Mollyjini trenerji z zadovoljstvom poudarjajo, koliko snovi je psička sposobna izvohati. "Molly zazna najrazličnejše oblike prepovedanih snovi, od tablet, praškov pa vse do tekočih poživil," pravi Sjoo in dodaja, da je veliko ljudi navdušenih nad Mollyjino pomočjo v boju proti dopingu.

Dopinški nadzorniki pričakujejo, da bodo lahko v prihodnosti podobno natrenirali še več psov. "Seveda se je v prvi vrsti še vedno treba zanašati na kontrolo urina in krvi, vendar v današnjem času, kjer so nekateri športniki pri tihotapljenju poživil že zelo zviti, prav pridejo še drugi načini nadzora," še sporočajo iz britanske protidopinške organizacije.