Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Ko so planšarji prišli s planin, so se ustavili v gostilni in se tam podružili, nato se je to nekako združilo s praznovanjem konca poletne turistične sezone in preraslo v tako prireditev, kot jo poznamo danes," je pojasnila Eva Hajdinjak iz Turističnega društva Bohinj.

Kravji bal

Kravji bal je edinstven praznik ob vrnitvi krav s planin, ko se skupaj s pastirji in majerji vrnejo v ustaljen ritem življenja v dolini. Krave so za ta slavnostni prihod s planin "pražnje" ovenčane in "ozaljšane" s cvetjem. Spremljajo jih planšarji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo". V njej je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in za življenje na planini.

Turistično društvo Bohinj prireditev organizira že več kot 60 let. Dogajanje v Ukancu je obogatil tudi kulturni in zabavni program z Ansamblom Saše Avsenika, folkloro in godbo na pihala. V Bohinju zadnja leta močno promovirajo trajnostno mobilnost, zato so za kravji bal organizirali brezplačne avtobusne prevoze.