Predstavitev izdaje za leto 2024. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predstavitev izdaje za leto 2024. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Janja Garnbret si lasti rekord največ zlatih medalj s svetovnih prvenstev v plezanju, Martin Strel za najdaljše plavanje v odprtih vodah, najdaljše potovanje z motorjem Benke Pulko je trajalo kar 180.016 kilometrov, največ zmag v razvrstitvi mladih kolesarjev na Dirki po Franciji pa pripada Tadeju Pogačarju.

Vsestranski vrhunski športnik Uroš Stoklas je postal sploh prvi človek, ki mu je uspelo preigrati 24-urni kegljaški maraton. Izjemen dosežek mu je uspel aprila 2022 v Radljah ob Dravi. Povedal je, da se za poskus vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov ni preveč pripravljal, glede na to, da praktično živi za šport in za takšne podvige posredno trenira vsak dan.

Foto: Osebni arhiv/stoklas.si
Foto: Osebni arhiv/stoklas.si

Stoklas je v 24 urah vrgel več kot 3000 krogel, vsako odigrano uro pa si je lahko privoščil petminutni odmor: "Treba se je bilo držati sekund, saj je bil tam prisoten sodnik, ena zamujena sekunda pa je pomenila, da gre rekord v nič," je na predstavitvi nove izdaje povedal rekorder. Pri podvigu so ob njem kegljali tudi njegovi kolegi, predvsem zato, da mu med poskusom rekorda ne bi postalo dolgočasno.

Nekdanji košarkar, zdaj trener Luka Trpin, je stari znanec Guinnessove knjige rekordov. V najnovejšo izdajo se je zapisal z največ krogi okoli noge s košarkarsko žogo v tridesetih sekundah – 79. Prejšnji rekord je izboljšal za kar devet krogov. Povedal je, da je najtežji zalogaj pri poskusu košarkarskih rekordov gotovo to, da jih je treba izvajati v polni hitrosti in brez napak, saj le en napačen gib pomeni konec rekordnega poskusa. Tudi on se podobno kot Stoklas na rekordni poskus ni posebej pripravljal, saj tudi on manevre, s katerimi podira rekorde, izvaja vsak dan.

Dva slovenska rekorda se skrivata tudi v zgodovinskem poglavju nove Guinnessove knjige rekordov. Neandertalčeva piščal iz Divjih bab je najstarejše glasbilo na svetu, njeno starost ocenjujejo na 60.000 let. Na zgodovinskih straneh knjige piščali družbo dela še Kolo z Ljubljanskega barja, staro 5150 let.

Podjetje A1 je organiziralo največji spletni kviz o varni rabi medmrežja, ki se ga je udeležilo 15.225 šolarjev. Kviz, ki ga je vodil Sašo Stare, je trajal 60 minut, udeležil pa se ga je tudi uradni sodnik Guinness World RecordsRichard Stenning, ki je bil navdušen nad zagnanostjo učencev. Predstavnik podjetja je povedal, da je moral kviz trajati vsaj uro in eno minuto, organizatorji pa so morali dokazati, da so čisto vsi udeleženci unikatni in da so odgovorili na vsa vprašanja.

Foto: A1 Slovenija
Foto: A1 Slovenija

Med najzanimivejšimi rekorderji pa sta gotovo Jadranka Smiljić in Zavod ustvarjalno srce. Skupaj sta ustvarila največjo zbirko kvačkanih izdelkov na svetu, ki zajema 1200 izdelkov. Med njimi tudi kvačkane grbe vseh 212 slovenskih občin. V projektu je sodelovalo 211 kvačkaric in en kvačkar po vsej Sloveniji.