Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tako Vipavsko dolino, "krasni skriti zaklad Slovenije", predstavlja CNN v reportaži Mary Novakovich. Očarana nad naravno kuliso in kulinaričnimi doživetji piše o "okusu Sredozemlja, zagozdenega med apnenčasta gorovja".

Prav ta edinstvena mikroklima v kombinaciji z burjo ustvarja izvrstne pogoje za vinogradništvo. Ponudba je izjemno široka – od komercialnih vinskih kleti, kot je Vipava 1894, do butičnih vinarn v Vipavi in Šempasu.

Gastronomsko ponudbo pokrajine dopolnjujejo številne manjše gostilne in dve restavraciji z Michelinovo zvezdico. Omembo sta si zaslužila tudi domače sadjarstvu in na zraku sušeni pršut, "velik tekmec italijanskemu kolegu".

Reportaža omenja tudi tradicijo osmic, ko "enkrat ali dvakrat na leto lokalne kmetije in vinske kleti odprejo svoja vrata za turiste".

Prispevek CNN-a za največjo naravno znamenitost izpostavlja Otliško okno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prispevek CNN-a za največjo naravno znamenitost izpostavlja Otliško okno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

S pohodi in kolesarjenjem do izjemnih razgledov

Gastronomski ponudbi sledi rekreacija, prispevek omenja dolge kilometre pohodniških in kolesarskih poti, pri čemer je največ navdušenja nad Otliškim oknom, naravnim jezerom Vitovlje in izobraževalno potjo ob reki Hubelj, vse podvige pa krasijo "razgledi, vredni naporov".

Po romantično doživetje na Rihemberk

Sprehod po zgodovini se začne v Vipavi z ogledom trdnjave z največjim ohranjenim zidom iz rimskih časov v Sloveniji in nadaljuje v srednjeveški vasici Vipavski Križ s kapucinskim samostanom ter konča z romantičnim doživetjem na gradu Rihemberk nad vasjo Branik.

Stik med Slovenijo in Italijo v Goricah

Kulturni stik med Slovenijo in Italijo se sklene v mestih Gorica in Nova Gorica, "kjer prek Trga Evrope poteka nevidna meja med državama". Gorica se ob tem razvija v "živahno univerzitetno mesto", mesti pa bosta leta 2025 skupaj držali naziv Evropske prestolnice kulture.