Foto: AP
Foto: AP

Med tistimi, ki so že napovedali marketinške preobrazbe, najdemo ameriške prehrambne velikane, kot so Aunt Jemima (linija izdelkov za zajtrk), Uncle Ben's (riž), Mrs. Butterworth's (linija sirupov in mešanic za palačinke) in Cream of Wheat (ovsena kaša).

Sorodna novica Bomo z odstranitvijo kipov lahko odstranili tudi zgodovino?

Številna izmed teh podjetij so se desetletja upirala pozivom po spremembi svojih vprašljivih znamk, a Allen Adamson, soustanovitelj newyorškega trženjskega svetovalnega podjetja Metaforce, pravi, da so bila podjetja dejansko prisiljena v razvoj s spremenjeno potrošniško kulturo in močjo družbenih omrežij.

"Ko je PepsiCo kot prvi napovedal preobrazbo Aunt Jemime zaradi okrepljene ozaveščenosti in gibanja Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo), si preostala večja podjetja preprosto niso mogla privoščiti, da ne bi sledila," meni Adamson.

Foto: AP
Foto: AP

"Stric Ben" – kmet iz Teksasa

Iz Marsa, pri katerem izdelujejo priljubljeno znamko rižev Uncle Ben's, so sporočili, da nosi znamka "odgovornost, da zavzame stališče in tako pomaga narediti konec rasnim predsodkom in krivicam".

Ob tem so dodali, da se zavedajo, da je "zdaj pravi čas za razvoj znamke Uncle Ben's, vključno z njegovo vizualno podobo, kar bomo tudi storili". Kakšne te spremembe točno bodo, niso sporočili.

"Rasizem nima mesta v naši družbi. Izražamo podporo temnopolti skupnosti, sodelavcem in partnerjem v boju za družbeno pravičnost. Vemo, da bodo za prepotrebne sistemske spremembe potrebni skupni napori nas vseh – posameznikov, skupnosti in organizacij po vsem svetu," so še dodali.

Po podatkih Muzeja javnih odnosov v New Yorku je bil "stric Ben" resnična oseba – bil je temnopolti pridelovalec riža iz Teksasa, znan po kakovosti svojega riža. Njegovo podjetje naj bi nazadnje kupil trgovec s hrano Gordon L. Harwell in ga poimenoval po Benu, za podobo znamke pa izbral vodjo strežbe v nekem hotelu v Chicagu.

"Številni Afroameričani nasprotujejo uporabi terminov "stric" in "teta", ko se ju uporabi v tem kontekstu, saj gre za južnjaško obliko naslavljanja starejših sužnjev," še navaja muzej.