Že 24. prvenstvo. Foto: BoBo
Že 24. prvenstvo. Foto: BoBo
Sorodna novica Baloni so napolnili prekmursko nebo

Opoldne so na Letališču Murska Sobota razglasili rezultate največje letalske prireditve v Sloveniji – 24. svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni. To se je sicer začelo konec minulega tedna, na njem pa se je pomerilo 103 pilotov iz kar dvaintridesetih držav.

Konec balonarskega prvenstva

S konkurenco je pomedel Švicar Stefan Zeberli in si tako prislužil naslov svetovnega prvaka. Drugo mesto je osvojil japonski predstavnik Judai Fudžita, tretje mesto je zasedel Francoz Nicolas Schwartz. Med tremi slovenskimi udeleženci je bil najboljši Vito Rome, ki se je zavihtel na 6. mesto. Preostala Slovenca, ki sta sodelovala – Jernej Bojanovič in Dejan –, Buzeti sta se uvrstila na 45. in 80. mesto.

Vsak dan je tako nad pomursko ravnico rohnelo okoli 130 balonov, poleg tekmovalnih so namreč leteli tudi baloni v festivalskem delu prvenstva. Pisani lepotci so navduševali številne gledalce. "Meni je to fascinantno," je dejala ena izmed obiskovalk, ki je že prejšnja leta spremljala tekmovanja.

Pet dni, 32 nalog

Poleg tekmovalnih so leteli tudi baloni v festivalskem delu. Foto: BoBo
Poleg tekmovalnih so leteli tudi baloni v festivalskem delu. Foto: BoBo

"Največja nagrada organizatorjev je zadovoljstvo tekmovalcev in obiskovalcev. Po pogovoru s tekmovalci so prvi vtisi pozitivni," je povedal Matjaž Pavlinjek, prvi mož organizacije zahtevne letalske prireditve. Da so organizatorji svoje delo dobro opravili in lepo sprejeli udeležence prvenstva, je potrdila tudi ena izmed zgolj šestih tekmovalk, Avstralka Nicola Scaife.

"Piloti smo najbolj veseli, če lahko opravimo čim več poletov, vsak pokaže svoje znanje," je priznal slovenski najboljši tekmovalec Vito Rome, a dodal, da so bile letošnje vremenske razmere, predvsem vetrovne, zahtevne. V petih dneh so opravili kar 32 nalog, ki pa tako niso bile mačji kašelj.