Mariah Carey je leta 1994 izdala album božičnih pesmi z naslovom Merry Christmas, na katerem je bila tudi poznejša megauspešnica All I Want for Christmas is You, ki je postala uveljavljena glasbena spremljava adventnega in božičnega časa. Foto: Reuters
Mariah Carey je leta 1994 izdala album božičnih pesmi z naslovom Merry Christmas, na katerem je bila tudi poznejša megauspešnica All I Want for Christmas is You, ki je postala uveljavljena glasbena spremljava adventnega in božičnega časa. Foto: Reuters

Marca lani je 53-letna glasbenica, ki se skoraj vsako leto v predbožičnem času zavihti na vrhove glasbenih lestvic po zaslugi svoje uspešnice iz leta 1994 All I Want for Christmas is You, vložila zahtevek za registracijo oznake "kraljica božiča".

Postopek registracije bi se morda tiho končal, ne da bi javnost o tem sploh kaj vedela, če ne bi prošnji nasprotovala pevka Elizabeth Chan, ki se preživlja s prepevanjem izključno pesmi z božično tematiko. V pogovoru za Variety je Chan pojasnila, da se že dolgo posveča božičnim pesmim, poleg prepevanja že znanih skladb jih tudi sama piše. Zato jo je zahtevek, ki ga je vložila Mariah Carey, močno razjezil: "Imam zelo trdno stališče, da ne bi smel en sam človek imeti pravice do česar koli, povezanega z božičem, ali tega monopolizirati, tako kot to kar naprej počne Mariah."

"To preprosto ni prav. Božič je za vse. Mora se deliti, ne sme se ga lastiti," je svojo odločitev, da uradno nasprotuje registraciji, pojasnila Chan.

Oglasila pa se je tudi 81-letna pevka Darlene Love, ki je v zapisu na Facebooku opozorila, da ji je bil vzdevek "kraljica božiča" nadet, še preden je Mariah sploh izdala svoj božični album Merry Christmas. Leta 1963 je namreč Love posnela skladbo Christmas (Baby Please Come Home), ki je bila precejšnja uspešnica, še danes pa velja za zimzeleno božično uspešnico.

Kot je pojasnila v zapisu, jo je pred skoraj 30 leti prav zaradi omenjene skladbe televizijski voditelj David Letterman razglasil za kraljico božiča. "David Letterman me je za kraljico božiča razglasil pred 29 leti, torej eno leto preden je ona izdala All I want For Christmas Is You," je zapisala Love.

Ob tem je pojasnila, da je zaradi Mariahinega zahtevka malce zmedena, saj ni jasno, ali to pomeni, da naziva ne bo smela več uporabljati, in dodala: "Pri svojih 81 ne mislim spreminjati ničesar. V tem poslu sem 52 let, vse to sem si zaslužila in še danes lahko brez težav zapojem!" Če to, da bo še naprej uporabljala naziv, komu ni všeč, "naj pokliče Davida ali mojega odvetnika", je še sklenila.

Kot poroča Variety, je zahtevek sicer še v postopku, pri čemer pa ni jasno, kdaj bo ta končan.