Mladoporočenca pozdravljata množico, ki se je zbrala ob poroki. Foto: Reuters
Mladoporočenca pozdravljata množico, ki se je zbrala ob poroki. Foto: Reuters

Poročni obred je potekal v palači Zahran, v kateri se je poročil tudi Huseinov oče, trenutni jordanski kralj Abdulah.

28-letni princ Husein (njegovo polno ime je princ Al Husein bin Abdulah II.), ki ga je oče za prestolonaslednika imenoval leta 2009, je večno zvestobo obljubil leto starejši Savdijki, ki prihaja iz ugledne družine s povezavami z jordansko vladajočo dinastijo.

Podobe ženina in neveste so v teh dneh v Amanu povsod. Foto: Reuters
Podobe ženina in neveste so v teh dneh v Amanu povsod. Foto: Reuters

Zanimivo je, da ni splošno znano, kako in kdaj sta se Husein in Rajva spoznala. Znano je le, da sta se uradno zaročila na tradicionalnem muslimanskem obredu v savdski prestolnici Riad avgusta lani. Slovesnosti so se seveda udeležili tudi najvišji predstavniki jordanske družine.

Husein nedavno tudi v Beli hiši

Princ Husein je diplomiral na ameriški univerzi Georgetown in se nato izobraževal na vojaški šoli Sandhurst na Otoku. V zadnjih letih je prevzel vse več kraljevih dolžnosti in obveznosti v državi, v kateri živi enajst milijonov ljudi. Je najstarejši sin 61-letnega kralja Abdulaha, ki velja za zmernega voditelja in zaveznika Zahoda.

Poznavalci menijo, da bo Abdulah vladal še precej let, a Husein ga vse pogosteje spremlja na različnih obiskih, med drugim je nedavno skupaj z očetom obiskal ameriškega predsednika Joeja Bidna v Beli hiši. Leta 2015 je bil princ Husein najmlajši človek, ki je kadar koli predsedoval Varnostnemu svetu Združenih narodov. Dve leti pozneje je nagovoril tudi generalno skupščino ZN-a, piše AP.

Poroka je potekala v palači Zahran, v kateri potekajo najpomembnejše kraljevske slovesnosti. Foto: Reuters
Poroka je potekala v palači Zahran, v kateri potekajo najpomembnejše kraljevske slovesnosti. Foto: Reuters

Rajva prihaja iz pomembne savdske družine

Rajva se je rodila v Riadu kot najmlajša izmed štirih otrok. Njena mati je v sorodu z žensko, ki naj bi bila najljubša žena ustanovitelja Savdske Arabije, kralja Abdula Aziza Al Sauda, in je rodila sedem njegovih sinov, vključno z zdajšnjim vladarjem države, kraljem Salmanom.

Rajvin oče Kalid pa je pripadnik Subaijev, pomembnega plemena na Arabskem polotoku, ki ima starodavne korenine, je pa tudi ustanovitelj podjetja, ki je v prestolnici zgradilo znamenito stolpnico Kingdom Tower.

Rajva je študirala arhitekturo na univerzi Syracuse v New Yorku, kjer je leta 2017 diplomirala, nato je pridobila tudi diplomo iz vizualnih komunikacij na Modnem inštitutu za oblikovanje v Los Angelesu. V uradni biografiji, ki jo je objavila jordanska kraljeva palača, piše, da so njeni hobiji jahanje in ročna dela ter da tekoče govori angleško, francosko in arabsko.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razkrita zarota v kraljevi hiši

Kralj Abdulah je sicer svojega polbrata Hamzo leta 2004 odstranil z mesta dediča. Hamza je bil nato obtožen zarote in poskusa, da bi kralja vrgel s prestola. Spomnimo, Hamza je najstarejši sin pokojnega kralja Huseina in njegove četrte žene, v ZDA rojene kraljice Nur. Po smrti Huseina je prestol zasedel njegov najstarejši sin Abdulah II., ki je polbrata Hamzo v skladu z željami umrlega kralja imenoval za prestolonaslednika. A leta 2004 mu je odvzel ta naziv in ga podelil svojemu tedaj desetletnemu sinu Huseinu.

Hamza je jordanskemu vrhu očital korupcijo, nepotizem in avtoritativno vladavino. Opozoril je, da nihče ne sme javno povedati svojega mnenja, ne da bi ga nadlegovali ali celo aretirali.

Varnost v Amanu je močno poostrena. Foto: Reuters
Varnost v Amanu je močno poostrena. Foto: Reuters

Ugledni gostje in desetkilometrska povorka

Potem ko si bosta Husein in Rajva, bodoča jordanska kralj in kraljica, izmenjala zaobljube, bosta pozdravila tudi množico ljudi, ki se bo zbrala na ulicah Amana. Procesija bo po ulicah prestolnice naredila kar deset kilometrov. Hašemitska kraljeva družina sicer trdi, da so njeni člani neposredni nasledniki preroka Mohameda.

Na razkošnem slavju ne bo manjkalo znanih gostov iz različnih kraljevih hiš in izvoljenih predstavnikov držav. Obreda se bodo tako udeležili savdski prestolonaslednik, princ Mohamed, britanski prestolonaslednik, valižanski princ William s soprogo Catherine, prva dama ZDA Jill Biden ter drugi člani evropskih in azijskih dvorov.

Jordanija sicer velja za otok stabilnosti med Izraelom, Zahodnim bregom, Sirijo, Irakom in Savdsko Arabijo. Na njenem ozemlju so nameščeni pripadniki ameriške vojske, vojski obeh držav imata večkrat skupne vojaške vaje, država pa že desetletja gosti milijone palestinskih in v zadnjih letih tudi sirskih beguncev. Čeprav se tudi na dvoru pojavljajo spori in nesoglasja, večina Jordancev zagovarja trenutno politično ureditev, torej nadaljevanje kraljevine. "Hašemiti so naš varnostni ventil," je dejal neki učitelj v šoli v Amanu.

Podpora kraljevini visoka, a obstajajo tudi kritiki

A kritiki opozarjajo, da je država v zadnjih letih zapadla v krizo, saj je gospodarska rast nizka, stopnja brezposelnosti pa visoka. Večkrat so se nezadovoljni državljani tudi podali na ulice, predvsem zaradi vse višjih cen goriva. Zato se pojavljajo tudi obtožbe, da je bogata kraljeva svatba le nepotrebno metanje denarja skozi okno. "Kako naj se veselimo, ko pa komaj preživimo iz dneva v dan? To je prinčeva poroka, ne naša," je dejal neki upokojeni vojak.

Kljub temu so ulice Amana okrašene z zastavami in portreti mladoporočencev. "Poroka je razlog za veselje za mnoge Jordance. Kaj lepšega, kot da se veselimo z njima?" je dejal neki prodajalec.

Utrip iz Amana si oglejte v spodnji galeriji.