Foto: AP
Foto: AP

In medtem ko je 20-letna ameriška popzvezdnica na glavnem, Piramidnem odru, posvetila vsem prizadetim Američankam pesem Your Power, ki govori o starejših moških, ki zlorabljajo svoj položaj, je na odru Johna Peela ogorčenje izrazila indiezvezdnica Phoebe Bridgers.

Sorodna novica Vrhovno sodišče ZDA razveljavilo pravico do splava. Naslednji korak kontracepcija?

"Prvič sem tu. Nadrealno je in krasno, ampak imam res zaj***n dan," je sporočila obiskovalcem in nadaljevala s preklinjanjem "starih" vrhovnih sodnikov, "ki nam skušajo diktirati, kaj početi s svojimi telesi".

Ob tem je 27-letna ameriška pevka in glasna borka za pravice žensk še poslala vse vrhovne sodnike tja, kamor sonce ne posije.

Naj spomnimo: v petek je vrhovno sodišče ZDA s 5 glasovi za in 4 proti razveljavilo 50 let staro razsodbo, znano kot primer Roe proti Wade, ki je leta 1973 vsem Američankam zagotavljal pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Odločitev pomeni, da bo na milijone žensk v ZDA izgubilo svojo ustavno pravico do splava, saj bodo zdaj o tem odločale posamezne zvezne države in številne so nemudoma po včerajšnji razsodbi splav že zakonsko prepovedale – nekatere tudi, ko je ogroženo življenje matere.

Med najglasnejšimi kritiki te odločitve so zvezdniki.

Protestni shod v Arizoni. Foto: AP
Protestni shod v Arizoni. Foto: AP

Taylor Swift: Prestrašena sem.

"Naravnost zgrožena, prestrašena sem, da smo pristali tu – da nas je po toliko desetletjih boja za ženske pravice nad lastnimi telesi današnja odločitev vsega tega oropala," je tvitnila Taylor Swift in ob tem delila javno pismo Michelle Obame.

Nekdanja prva dama ZDA je v odzivu na razveljavitev Roe proti Wade med drugim zapisala, da se ji lomi srce ob "srhljivi" odločitvi vrhovnega sodišča, ki da bo imela "uničujoče posledice" za ljudi, ki jih bo ta odločitev prizadela.

Sorodna novica Vatikan: "Obramba življenja presega pravice posameznika." Trudeau: "Grozljiva razsodba."

Še ostrejša je bila Cher: “Danes je Trumpovo radikalno vrhovno sodišče postalo odgovorno za smrti na sto tisoče ameriških žensk. Ne more se jih sodno preganjati, ampak, da smo si na jasnem – Krivi so."

Igralka Sophia Bush je na svojem Twitterju opozorila: “Nikdar ne bodo naredili konec splavom. Samo varnim splavom. Tu ne gre za življenje. Gre za nadzor."

Podobno model, voditeljica in aktivistka Padma Lakshmi: “Ljudje bodo še vedno delali splave. Ti posegi se ne bodo ustavili, samo zato, ker je Roe proti Wade ovržen. To bo zgolj onemogočilo varne, zakonite splave. Ljudje, ki imajo denar, čas in sredstva, bodo še vedno našli pot do teh postopkov. Ampak najranljivejši v naših skupnostih? Kakšne izbire preostanejo tem posameznikom? To je pobuda za krizo javnega zdravja.”

In še: “Pravica odločiti se, kdaj začeti družino ali ne, je izbira, ki bi jo moral sprejeti vsak posameznik, pod svojimi pogoji in ko je zanje pravi čas. Ta svoboda in dostojanstvo je nekaj, za kar bi se morali vsi boriti, da se ohrani.”

Eva Longoria: "Napad na svobodo žensk"

Igralka Eva Longoria je odločitev sodišča označila za "napad na svobodo žensk", medtem ko je oskarjevka Viola Davis svojim sledilcem sporočila, da je zaradi razsodbe "strta", in jih spomnila, da "moramo zdaj, bolj kot kadar koli poprej, uporabiti svoj glas in moč”.

Voditelj Andy Cohen je, kot številni drugi, poudaril, da se zdi, da ameriški pravosodni sistem bolj skrbi nadzor nad reproduktivnimi pravicami Američanov kot pa sprejeti varnejšo orožarsko zakonodajo. “Kakšen žalosten dan za to državo. Pištole za vse in brez reproduktivnih pravic. Sprevrženo," je zapisal.

Podobno, a z znatno več sarkazma komičarka Amy Schumer: “Pozni splav je še vedno na voljo s strelskimi pokoli v šolah."

Na ohlapno orožarsko zakonodajo je opozorila tudi Sophie Turner. “Če bi bilo komu zares mar za reševanje človeških življenj, potem bi po vsakem od teh množičnih streljanj, ki se dogajajo v ZDA, zaostrili nadzor nad strelnim orožjem. Tu ne gre za reševanje življenj, gre za nadzor nad ženskim telesom in pravico ženske do izbire. In naravnost j***no gnusno je," je zapisala igralka.

Ireland Baldwin. Sram me je, da sem Američanka

Ireland Baldwin, manekenka ter hčerka Kim Basinger in Aleca Baldwina je bila na svojem Instagramu skrajno neposredna: “Je**š to absolutno gnusno državo. Sram me je, da sem Američanka."

Eva Longoria. Foto: AP
Eva Longoria. Foto: AP

Igralka Bette Midler pa je opozorila še na en vidik prepovedi splavov. “Neka kuzla na TV-ju pravi, da donosi otroka, potem pa ga daj v posvojitev. Da je posvojitev lepa in plemenita stvar. Zblojena je. Številni otroci niso nikdar osvojeni, ampak se jih samo prestavlja iz rejništva v rejništvo, kjer jih zlorabljajo in izkoriščajo kot sužnje, dokler niso polnoletni," je zapisala na Twitterju.

“To je tako kratkovidno in sebično od desničarjev. Prvič, kaj počnem s svojim telesom, ni tvoja stvar! Drugič, Amerika bo kmalu preplavljena s sirotami, ki jih nihče ne želi. Bodo oni vzgojili vsakega nezaželenega otroka do polnoletnosti? Ni j***nih šans! Saj še za učitelje in dostojne šole nočejo plačati! Nočejo plačati za varstvo otrok!"

LeBron James: Želja po nadzoru

Kritična so tudi nekatera največja imena iz sveta športa. Superzvezdnik košarkarske lige NBA LeBron James je dejal, da gre pri odločitvi vrhovnega sodišča "absolutno za željo po nadzoru".

Megan Rapinoe, prvo ime boja ameriških nogometašic za enakopravno plačilo, pravi, da gre pri odločitvi predvsem za željo po krutosti.

"Krutost je namen tega, ker to sicer nikakor ni odločitev v prid življenj," je dejala zvezdnica ameriške ženske reprezentance. Rapinoe se kot odkrito istospolna oseba boji, da bo po tej odločitvi sledil še napad na pravice istospolnih do porok, kar je sicer v svoji obrazložitvi v petek nakazal tudi eden od vrhovnih sodnikov, Clarence Thomas.

"Ali smo sploh še demokracija, ko ima v tej državi orožje več pravic kot ženske?" je zapisalo vodstvo WNBA, ki je povzelo številne komentarje igralk in ekip v tej poklicni ameriški ligi po odločitvi vrhovnega sodišča, da razveljavi odločitev v primeru Roe proti Wade. "Odločitev vrhovnega sodišča je primer odločitve neke veje oblasti, ki nima stika s to državo in je pozabilo na pomen človeškega dostojanstva."

Oglasila se je tudi ameriška teniška legenda Billie Jean King, ki je pred leti v svoji biografiji razkrila, da je imela splav, in opisala težave, s katerimi se je spopadala v času pred odločitvijo Roe proti Wade. Zadnja odločitev vrhovnega sodišča, da spremeni obstoječi precedenčni primer, po njenem ne bo ustavila splavov.

"Bo pa ta odločitev preprečila varni dostop do te ključne zdravstvene storitve," je na Twitterju zapisala King. "To je žalosten dan za ZDA."