Ekipa vlogarjev bo na poti med drugim zapeljala na najznamenitejše nemško dirkališče Nurburgring. Sledil bo tudi obisk motorističnega dogodka Silverstone Moto GP. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Ekipa vlogarjev bo na poti med drugim zapeljala na najznamenitejše nemško dirkališče Nurburgring. Sledil bo tudi obisk motorističnega dogodka Silverstone Moto GP. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Pot se bo končala 7. septembra, do takrat pa bodo tudi z bralci Avtomobilnosti delili veliko zabavnih in izzivov polnih prigod, ki jih bodo predvajali v videozapisu. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Petčlanska popotniška ekipa Mal na zrak je zmagala na natečaju Share Dunlop Spirit, za nagrado pa se je odpravila na edinstveno pustolovščino, ki jih bo popeljala čez evropske destinacije, do končnega cilja, mesta Dreghorn na Škotskem, kjer je John Boyd Dunlop pred 130 leti izumil prvo pnevmatiko.

"Ko smo zmagali na natečaju, smo takoj zavihali rokave in se lotili dela. V Googlov zemljevid smo vtipkali mesto Dreghorn in poiskali vse možne znamenitosti, ki jih lahko obiščemo na poti. Izbrali smo tiste, ki bodo za nas in naše gledalce najzanimivejše, in prepričani smo, da na poti ne bo manjkalo avanturizma in zabave. Zelo se že veselimo celotnega "road tripa", raziskovanja Škotske in pa seveda vožnje po 'napačni' strani ceste,“ je povedal Kristjan Kolar, vodja ekipe Mal na zrak.

Napotki za na varno pot
Še preden so se odpravili na pot, pa so v salonu vozil Mercedes-Benz prevzeli športnega terenca GLC, s katerim bodo nabirali kilometre na poti, naš hišni inštruktor varne vožnje Andrej Brglez pa jim je razložil funkcije, ki jih imajo današnji moderni avtomobili in so v pomoč pri povečanju udobja, predvsem pa pri povečanju varnosti v vozilu. Dunlopov strokovnjak Klemen Jerala jih je seznanil s tipičnimi napakami, ki jih danes delajo vozniki pri vožnji, zaradi katerih prihaja do t. i. "gumi defektov".

"V pnevmatiki so nitke. Lahko poči le ena nitka, česar ne boste opazili. Med vožnjo, ko se guma pregreva, se ta razteza in krči, takrat pokajo nitka za nitko. Naredi se bula, kar pomeni, da je butilna plast znotraj presekana," peterici razloži Jerala in poda nasvet, ki ga pogosto v zadnjem času slišimo od vulkanizerjev, ki se spoprijemajo s poškodbami pnevmatik zaradi napačnega parkiranja: "Če parkirate ob robniku, to storite previdno. Električni servovolani v novih avtomobilih so danes tako močni, da lahko poškoduješ pnevmatiko, že, če jo močneje pritisneš ob robnik. Če boste vozili čez robnike, plezajte počasi."

Kakšna so pričakovanja?
Potem ko so dobili vse varnostne napotke, je peterica, ki jih bo tako kot Dunlopa pred 130 leti vodila želja po nenehnem odkrivanju novega in premikanje meja vsakdana, razkrila svoja pričakovanja.

Kristjan Kolar se veseli prostrane divjine, bolj severno še ni bil nikoli. Veseli se tudi preizkusa dimljenega viskija. Katja Brezovar se veseli najbolj vzhodne obale Škotske, kjer so zanimivi gradovi in narodni parki. Žan Sterle se veseli postanka v Belgiji, kjer bodo spoznavali tudi kulinariko, Amadej Tauses pa bo v Silverstonu navijal za zmago Valentina Rossija.

V videoprispevku poglejte, kako smo jih pospremili na pot.