MMC RTV SLO/Avto, ki na fotografiji izstopa, bo privlačnejši v kopici avtomobilov na spletnih straneh za prodajo rabljenih vozil. Foto:
MMC RTV SLO/Avto, ki na fotografiji izstopa, bo privlačnejši v kopici avtomobilov na spletnih straneh za prodajo rabljenih vozil. Foto:
MMC RTV SLO/Ne skrivajte poškodb, kot so udrtine, praske, rja. To jasno povejte v oglasu in ne zavajajte morebitnih kupcev.
MMC RTV SLO/Posnemite več različnih fotografij iz številnih zornih kotov.

"Zavedati se moramo, da na spletu fotografija ne bo velika kot plakati na steni garaže, ampak bo objavljena majhna fotografija, ki ima glavni namen, da obiskovalca privabi, da nanjo klikne,“ na začetku razloži eden od avtorjev Avtomobilnosti Miha Merljak, ki se veliko ukvarja tudi s fotografijo. Do zdaj je fotografiral že več sto avtomobilov, večinoma v namen objave testov vozil.

Merljak pravi, da ni dovolj, da zgolj parkiramo avtomobil in naredimo fotografijo, ampak moramo poskrbeti, da na fotografiji ni motečih elementov, kot so smetnjaki, drugi avtomobili, ograje, drevesa … "Zato je na splošno lažje, če fotografiramo avtomobil z daljšo goriščno razdaljo. To tudi na splošno avtomobilom bolje ustreza. In vsekakor bodo tudi ti bolje opazni, če jih bomo jasno ločili od ozadja,“ pravi Merljak. Na splošno pa velja, da v oči bolje padejo svetlejše fotografije. Kot smo tudi sami v oddaji Avtomobilnost večkrat ugotovili, rdeči avtomobili na fotografiji izstopajo.

Umazan avto ne bo privlačen
Da naredimo dobro fotografijo, se nam ni treba odpeljati v Triglavski narodni park ali v Portorož ob morje. Z izbiro lokacije je vedno križ. Ni vedno lahko najti prostora, kamor lahko postaviš avtomobil. "Po mojih izkušnjah je v raznih letoviščih in tam, kjer se zdi najbolj idilično posneti fotografijo, po navadi najtežje avto postaviti na mesto, kjer bi posneli fotografijo. Ali potrebuješ posebna dovoljenja ali so postavljene zapornice, da te ne spustijo naprej. Vedno te lahko kdo prepodi,“ pravi sogovornik, ki svetuje, da najdete košček stene ali čistega ozadja, da bo avto izstopal. Najbolj priljubljene lokacije so stare tovarne, opuščene hale, moderne stavbe, lokacije z razgledom in ceste v naravi.

Prvo pravilo, je, da je avtomobil čist, zato ga operite in posesajte. Uporabite nižjo perspektivo, glejte, da v bližini ni drugega avtomobila, bodite pozorni tudi na to, da v laku vozila ne bo vašega odseva. Poskusite se izogniti fotografiranju v času, ko je sonce premočno, saj bo avto vedno delno v senci, zato fotografija ne bo dobra. Zato fotografije poleti, ko je sonce najmočnejše, posnemite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. S tem boste dodatno poudarili barvo avtomobila in kromane dele.

Notranjost je najlažje posneti iz zadnjega sedeža, hrbtišča sprednjih sedežev tudi nagnemo popolnoma nazaj, da se vidi celotna armaturna plošča. Znebimo se plastenk, ki bi motile fotografijo. Vzpostavite kontakt, da bodo merilniki osvetljeni in zaslon prižgan, tako bo fotografija bolj izstopala.

V eni od preteklih oddaj Avtomobilnost smo se lotili spletnih oglasov za naša vozila. Kaj je najpomembneje, ko fotografiramo svoje vozilo in ga damo na splet, si poglejte v spodnjem videoprispevku.