Foto:
Foto:

Pri Fiatu so končno razkrili ime svoje nove limuzine. Ime ji ne bo egea, pač pa tipo, ki je znano ime iz Fiatove zgodovine.
Limuzino so javnosti prvič predstavili maja na avtomobilskem salonu v Carigradu in predstavlja prvi del projekta "fiat agea". Italijani bodo tipa začeli prodajati decembra, najprej v Italiji, pozneje pa bodo prodajo širili tudi na druge države v regiji EMEA, ki šteje več kot 40 držav v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Povsod, razen v Turčiji, kjer bo nosil ime projekta - agea in ga bodo začeli prodajati že novembra letos, se bo imenovala tipo.
Stavijo na uporabnost
Fiat tipo s starim tipom razen imena nima ničesar skupnega. To je popolnoma novo, štirivratno vozilo, ki je bilo že od začetka zasnovano kot limuzina. Vodja podjetja Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne je ob predstavitvi dejal, da bo Fiatova modelna paleta v Evropi osredotočena na uporabnost in obliko in prav kot takega Italijani označujejo nov tip. Opisujejo ga kot vsestransko funkcionalno vozilo z značilnim italijanskim dizajnom, ki meri predvsem na družine. Na izbiro sta dva dizelska multijet II in dva bencinska motorja z ročnim ali avtomatskim menjalnikom in močjo od 70 kilovatov do 90 kilovatov.
Oblikovali so ga v FCA Style Centru v Italiji, razvit in izdelan pa je v tovarni Tofaş v Bursi (Turčija), ki velja za eno največjih tovarn. "Tipo v Evropi ne bo imel pravega konkurenta," je dejal Alfredo Altavilla, vodja operativnih zadev Fiat Chryslerja v Evropi, in dodal: "To bo pravi test trga, ali je pripravljen sprejeti poceni kompaktno limuzino."
Pri Fiatu cen še niso razkririli, Automotive News Europe pa navaja, da bo začetna cena okoli 12 tisoč evrov.