Novi barvni premaz uspešno odbija umazanijo z dodatno obdelanih površin na avtomobilu. Foto: Nissan
Novi barvni premaz uspešno odbija umazanijo z dodatno obdelanih površin na avtomobilu. Foto: Nissan

V Nissanovem evropskem tehničnem centru se bodo prihodnjih nekaj mesecev trudili, da bi preizkusili avtomobil, ki je delno prebarvan z novo barvo oziroma še bolje rečeno ima karoserijo kar odeto v tehnologijo ultra ever dry. Kot poudarjajo pri izdelovalcu, z ustvarjanjem zaščitnega sloja zraka med barvo in okoljem učinkovito preprečijo zastajanje vode in snovi s cestišča – preprosteje povedano umazanije – ki sicer ustvarijo sledove na površini avtomobila.

Tehnologija je seveda šele v razvojni fazi, do dejansko "samočistilnega" avtomobila, ki bi voznike odrešil skrbi za čisto zunanjo podobo, pa je kljub vsemu še dolga pot. Tudi če bi bila karoserija v celoti prekrita z novim slojem barve, je na vozilu še kar nekaj drugih površin - od stekel, prek svetlobnih teles, do plastičnih detajlov - na katere pa se umazanija še vedno prijemlje. Premaz se je do zdaj že izkazal v primerih, ko zunanjost napadajo dež, pršenje, zmrzal, sodra in voda s cestišča.

Sicer pa je to že druga Nissanova tehnologija za čistejši avtomobil, saj so pred časom že začeli uvajati uporabno samočistilno tehnologijo pri kameri za vzvratno vožnjo. S čiščenjem in zračnim sušenjem so namreč leče vedno čiste, pogled nazaj pa tako jasen.