Proizvodnja različica EXP 10 speed 6 bi utegnila pot na ceste najti leta 2018. Foto: Bentley
Proizvodnja različica EXP 10 speed 6 bi utegnila pot na ceste najti leta 2018. Foto: Bentley

Eno večjih presenečenj na ženevskem avtomobilskem salonu je pripravil Bentley, ki je pokazal hibridni športni model z dvema sedežema. Ta bi lahko v prihodnje postal tekmec modeloma aston martin vanquish in ferrari F12 berlinetta.
Bentley je koncept poimenoval EXP 10 speed 6, z njim pa nakazal svojo oblikovalsko prihodnost. V osnovi je to športni GT z dvema sedežema. "Oblikovalci smo že od samega začetka tesno sodelovali z inženirji, zato je zelo funkcionalen," je na predstavitvi dejal vodja oblikovanja pri Bentleyju Luc Donckerwolte.
Prepletanje stare šole oblikovanja in napredne tehnike
Na sprednjem delu spodaj prevladuje veliko večja, pravokotna rešetka hladilnika z 3D-mrežo in številko 6 za njo, dvojni žarometi so obdani z LED-obročki. Obliko vozila zaznamujejo kratki previsi, dolge vreznine na pokrovu motorja, športnost poudarjajo izbokline blatnikov, medtem ko ovalne zadnje luči posnemajo dvojne izpušne cevi pod njimi.
V potovalnem prostoru osrednje mesto zavzema 12,3-palčni zaslon na dotik, materiali, ki so jih uporabili, so usnje, jeklo, les iz češnje, baker. "Staro šolo" oblikovanja so združili z najnovejšo tehnologijo. Tako je armaturna plošča popolnoma digitalna in nekoliko upognjena, pogonski motor se zažene s potisnim gumbom v obliki črke B. Za voznikom in potnikom je prtljažni prostor, v katerega spravite štiri kovčke, narejene po meri.
Tehnični podatki ostajajo skrivnost
Kaj točno je pod motornim pokrovom, za zdaj ostaja skrivnost. Bentley je sicer potrdil, da gre za bencinsko-električni hibridni pogonski klop. Serijski model bi utegnil dobiti 4,0-litrski twin-turbo V8-motor, ki poganja continental GT, ki zmore najvišjo hitrost 322 km/h. "O pogonu in platformi za zdaj še ne bi radi govorili," pravi Bentleyjev inženir Rolf Frech, ki ni zanikal, da bi lahko serijski model izdelovali na Volkswagnovi platformi MSB.
Bentley bo sicer prihodnje leto začel prodajati svoj prvi luksuzni SUV beytaga, prihaja prenovljeni continental GT in flying spur. Vse našteto naj bi jim do leta 2020 omogočilo rast prodaje na 20.000 vozil na leto. Leto 2014 je bilo sicer za luksuznega proizvajalca vozil rekordno. Prodali so 11.020 vozil, kar je devet odstotkov več kot leta 2013. Pričakovanja za športnega terenca beytago so velika, prodati nameravajo 3.000 vozil na leto.