Bioplinarna oskrbuje BMW-jevo tovarno vozil z električno energijo, ki jo pridobi iz iztrebkov goved. Tamkajšnje krave vsak dan pridelajo okoli 160 ton gnoja. Foto: BoBo
Bioplinarna oskrbuje BMW-jevo tovarno vozil z električno energijo, ki jo pridobi iz iztrebkov goved. Tamkajšnje krave vsak dan pridelajo okoli 160 ton gnoja. Foto: BoBo

V BMW-jevi tovarni v Pretorii v Južnoafriški republiki uporabljajo energijo obnovljivih virov, ki jo med drugim pridobivajo tudi iz kravjih iztrebkov. Družba BMW je z bioplinarno Bio2Watt sklenila 10-letni dogovor o dobavi električne energije.
Bioplinarno obdaja zemlja velikih kmetij, na katerih se pase več kot 30.000 goved. Bioplin je plin, pridobljen z biološko razdelitvijo organskih osnov v odsotnosti kisika, in je vrsta biogoriva, ki nastane s fermentacijo bioloških razgradljivih materialov, kot so na primer iztrebki goveda. Bioplin je obnovljivo gorivo in se uporablja tudi za pogon motornih vozil ali delovanje tovarne.
Bioplinarna, ko bo obratovala s polnimi kapacitetami, lahko BMW-jevi tovarni tako zagotovi od 25 do 30 odstotkov električne energije, je dejal predstavnik za stike z mediji pri BMW-ju v Južnoafriški republiki Diederik Reitsma.
Proizvedli že milijonti avtomobil
V bioplinarni zbirajo tudi odpadke lokalnih in živilskih podjetij. Vsak dan zberejo okoli 500 ton odpadkov, ki jih nato predelajo.
Pri BMW-ju sicer za obratovanje proizvodnje uporabljajo tudi druge vire obnovljive energije, vključno z energijo, pridobljeno iz sončnih celic.
V tovarni v Pretorii BMW izdeluje modele serije 3. Na leto proizvedejo več kot 60.000 vozil za potrebe lokalnih trgov in izvoza. Februarja letos so v tovarni proizvedli jubilejno milijonto vozilo.