Ford mondea (za zdaj) ne bo ukinil, temveč napoveduje njegovo osvežitev. Foto: Ford
Ford mondea (za zdaj) ne bo ukinil, temveč napoveduje njegovo osvežitev. Foto: Ford

Pred nekaj dnevi je Sunday Times poročal, da bo Ford ustavil proizvodnjo modela mondeo, nato pa so pri Fordu uradno zanikali navedbe britanskega časopisa in napovedali posodobitve modela, ki skozi štiri generacije vztraja na trgu že 25 let.

Sunday Times je poročal, da bo ukinitev mondea del svetovne prevetritve podjetja, ki bo vključevala tudi veliko dopuščanj. Brez dela naj bi ostalo do 24 tisoč delavcev, tudi v Evropi.

Na to so pri Fordu odgovorili, da mondea ne bodo prenehali izdelovati, temveč da zanj pripravljajo prenovo, ki bo vključevala osvežitev zunanjosti in notranjosti, nove motorje ter nadgradnjo ponudbe hibridnih modelov.

Ugibanja o spremembah v modelni paleti so se pojavila po tistem, ko so pri Fordu ugotovili, da bodo za doseganje ciljev v Evropi potrebne precejšnje spremembe poslovanja, vključno z nižanjem stroškov.

Ostajata tudi galaxy in S-max
Ameriški proizvajalec je zanikal tudi navedbe Sunday Timesa o morebitni ukinitvi enoprostorskih modelov galaxy in S-max. Vsi trije nastajajo v Fordovi tovarni v španski Valencii, ker izdelujejo tudi modela kuga in connect. Obrat trenutno zaposluje 3.480 delavcev.

Brez komentarja pa so ostala navajanja britanskega tiska, po katerih naj bi v okviru novega načrta delovanja podjetja brez dela ostalo več kot 20 tisoč ljudi.