Aston martin tajnega agenta 007 iz filma Goldfinger. Foto:
Aston martin tajnega agenta 007 iz filma Goldfinger. Foto:

Med najbolj znanimi in gledanimi filmi, v katerem poleg igralcev glavno vlogo igrajo jekleni konjički, je film Hitri in drzni. Dobro predelane avtomobile vozita tudi James Bond in Batman, v animiranem filmu Avtomobili pa je glavni junak mali dirkalnik Strela Mcqueen.

Avtomobili so za nekatere postali celo večje zvezde kot film sam. Nekaj najbolj znanih filmov s še bolj znanimi avtomobili si lahko ogledate spodaj.

Briljantina (Grease, 1978, režija: Randal Kleiser);
avtomobil: 1948 ford de luxe.
V filmu Briljantina John Travolta poje o tem, kako bodo precej zdelan avtomobil spremenili v „briljantinsko strelo“ (Grease lightning).

Bullitt - slavni avtomobilski lov
Goldfinger (Goldfinger, 1964, režija: Guy Hamilton), avtomobil: aston martin DB5. V filmih Jamesa Bonda so avtomobili ključen sestavni del tako kot tajni agent in njegova dekleta. Zvrstili so se že mnogi avtomobili od bentleyjev, BMW-jev do lotusov. Med slavnejše sodi tudi lepi aston martin z neprebojnim steklom, strojnicami, spremenljivimi registrskimi tablicami in sovoznikovim sedežem, ki se ga lahko s pritiskom na rdeči gumb izstreli iz avtomobila.
Bullitt (Bullitt, 1968, režija: Peter Yates); avtomobil: 1968 ford mustang, 1968 dodge charger. Zgodba: Frank Bullitt je policist, ki je poleg dveh kolegov izbran za varnostnika mafijskega ovaduha, ki bo nastopil na sodišču. Ko pričo in enega izmed policistov ubijejo, je Bullittova edina želja, da najde morilca. Chalmersu, ki je ambiciozen politik, pa je vseeno za umor in si želi le politične moči, zato želi, da Bullit konča preiskavo. V filmu pride do enega najbolj znanih avtomobilskih lovov. Dva dodga, ki sta imela posebej prirejen motor, sta presegla želje režiserja in pospešila na 175 km/h, ne pa le na 130 km/h. Lov je prikazan tudi iz perspektive voznika, kar naj bi gledalcem ponudilo poseben občutek, ko avtomobil skače čez hribčke. Sceno so snemali tri tedne, kaj pa so v malo manj kot desetih minutah prikazali v filmu, si lahko ogledate zgoraj.
Ameriški grafiti (American Graffiti, 1973, režija: George Lucas); avtomobili: 1932 ford coupe, 1955 chevy, 1956 ford thunderbird. Lastnik thunderbirda, ki je avtomobil posodil za snemanje, je bil ves čas prisoten na snemanju in nikoli več kot nekaj metrov stran od avtomobila. Tudi Suzanne Somers, ki je sedela v avtomobilu, je ves čas opozarjal z nasveti, kaj naj počne in česa ne sme. Zgodba: film govori o zadnjem nočnem potovanju gimnazijskih prijateljev, ki se odpravljajo na kolidž. Ob soočanju s pomembnimi življenjskimi razpotji se odpravijo naokoli z avtomobili.
Samo še 60 sekund (Gone in 60 Seconds, 1974, režija: Dominic Sena), avtomobil: eden izmed avtomobilov je 1967 ford mustang shelby GT 500 fastback. Zgodba: Memphis je avtomobilski tat. Nobena zapletena ključavnica ali alarmni sistem ga ne moreta ustaviti. Avtomobil bo izginil v 60 sekundah. Več let se je izogibal zakonu in kradel vse modele in letnike, kar si jih je avtomobilska industrija zamislila in izdelala. Z eno samo izjemo, ljubljeno in strah vzbujajočo Eleanor, mustang shelby.
Brata Blues (The Blues Brothers, 1980, režija: John Landis), avtomobil: 1974 the bluesmobile - dodge monaco. Zgodba: potem ko je Jake Blues izpuščen iz zapora, z bratom obiščeta dom, kjer so ju vzgajale nune. Izvesta, da bodo prostore morali zapreti, saj jim cerkev več ne plačuje podpore, zato se odpravita na lov za pet tisoč dolarji. Znova sestavita svojo blues skupino in z nastopi želita zbrati denar. Na poti srečujeta veliko sovražnikov, pred katerimi bežita z bluesmobilom. Posebnost tega avtomobila je ta, da je to policijski avtomobil.
Nazaj v prihodnost (Back to the Future, 1982, režija: Robert Zemeckis); avtomobil: delorean DMC-12. Zgodba: doktor Brown izumi stroj, s katerim lahko potuje v času. Najstnik Marty pa po pomoti potuje v preteklost, kjer mora zagotoviti, da se njegova starša spoznata in zaljubita, zato da se bo lahko vrnil v prihodnost. Leteči jekleni lepotec s slavnimi vrati (lambo), ki se odpirajo proti nebu, ki se je v zgodovino zapisal kot ena največjih zmot v avtomobilski industriji.
Prosti dan Ferrisa Buellerja (Ferris Bueller's Day Off, 1986, režija: John Hughes); avtomobil: ferrari 250 GT. Zgodba: Ferris je razvajen najstnik, ki si zaželi dan brez šole. Z njim morata tudi dva najboljša prijatelja, Cameron in Sloane. Cel dan se potikajo naokoli v rdečem ferrariju Cameronovega očeta. Težava se pojavi, ko ima avtomobil ob koncu dneva na števcu preveč kilometrov. Ko želijo števec spraviti v prvotno stanje, pa se zgodi nesreča po kateri si ferrari ne bo več opomogel.
Hitri in drzni (The Fast and the Furious, 2001, režija: Rob Cohen); avtomobili: mitsubishi eclipse, toyota supra, honda civic ... Zgodba: losangeleški policist pod krinko Brian O'Conner se pridruži številnim dirkačem, ki s polno hitrostjo tekmujejo na ulicah. Razkril naj bi Toretta, čigar tolpa naj bi napadla tovornjake in ukradla drago elektronsko opremo. Brian kmalu postane del njegovega življenja, se zaljubi v njegovo sestro in spozna, da je Toretto nedolžen. V filmu se pojavi več kot 60 japonskih avtomobilov. Največja dirka v filmu se imenuje Race Wars. Za to sceno je bilo uporabljenih več kot 1.500 avtomobilov, sodelovali pa so tudi profesionalni vozniki s svojimi dirkalnimi avtomobili.
Ubila bom Billa 1 (Kill Bill: vol. 1, 2003, režija: Quentin Tarantino), avtomobili: chevrolet silverado SS. Zgodba: Uma Turman je nevesta, ki se želi maščevati za smrt svojega otroka. Po letih se budi iz kome in ima šibke noge. Ko se poskuša dvigniti iz postelje, sliši pogovor med zdravnikom in voznikom kombija Buck, ki mu plača 75 dolarjev za spolni odnos z lepotico v komi. Ne piše se mu dobro. Nevesta ga napade z nožem in si prilasti Buckov kombi - pussy wagon.
Avtomobili (Cars, 2006, režija: John Lasseter); avtomobili: porsche 911 carrera, hudson hornet, ford model T, fiat 500 ... Zgodba: legendarni dirkalnik Strela McQueen po nesreči poškoduje cestišče ob majhnem mestecu na slavni cesti Route 66, ki vodi od Chicaga do Los Angelesa. Zaradi tega dobi kazen, da mora cesto popraviti. Med trdim delom se zaljubi in spozna nove prijatelje ter se zave, da trofeje in sponzorji niso vse. V filmu se oglasi tudi Michael Schumacher kot avtomobil ferrari, ki v italijanščini nagovori Guida (ISO Isetta).
Smrtno varen (Death Proof, 2007, režija: Quentin Tarantino); avtomobil: 1970 chevy nova, 1969 dodge charger. Zgodba: kaskader Mike nedolžne žrtve ubija v krutih cestnih pregonih s posebej prirejenim avtomobilom. V njem se on ne more resneje poškodovati, saj je avtomobil smrtno varen. Po uspešnem umoru treh prijateljic se počuti še močnejšega, a stori usodno napako, ko skuša na 'oni svet' spraviti Zoe in njene prijateljice. Tudi Zoe je namreč kaskaderka in dobro pozna pravila vratolomne vožnje, tako da se karte povsem premešajo in lovec postane plen. Številka registrske tablice na Mikovi chevy novi je JJZ-109. To je enaka številka, kot jo je imel na mustangu Steve McQueen's, voznik, ki igra v filmu Bullitt.
Vitez teme (Dark Knight, 2008, režija: Christopher Nolan); avtomobil: lamborghini murcielago LP640 coupe. Zgodba: temačni maščevalec Batman se v zavetju noči še vedno bojuje proti zločincem. S pomočjo predanega policijskega poročnika Gordona in zavzetega tožilca Denta se zdijo kriminalu šteti dnevi, toda na prizorišče stopi okrutni Joker, ki skuje srhljiv načrt ustrahovanja celotnega mesta. Za snemanje filma so iz Lamborghinija ponudili tri avtomobile, s katerimi so posneli lovljenje po ulicah. Prizor so snemali v Chicagu, kjer so zaprli 15 ulic. Akcijo so posneli le enkrat in pri tem razbili lamborghinija.
Gran Torino (Gran Torino, 2008, režija: Clint Eastwood); avtomobil: 1972 gran torino. Zgodba: razočarani vojni veteran se odloči, da bo podučil korejskega najstniškega soseda, ki mu je poskušal ukrasti njegovo spoštovano lastnino - avtomobil gran torino.