Model G90 je zamenjava za model genesis equus. Foto: Genesis
Model G90 je zamenjava za model genesis equus. Foto: Genesis

Genesis, prvi proizvajalec premium vozil iz Južne Koreje, je predstavil svojega zastavonoša, model G90, za katerega pravijo, da ponuja prestiž in tehnologije, s katerim Azijci merijo v sam vrh ponudnikov luksuznih limuzin.
G90 je šele prvi od šestih novih modelov, ki jih bodo pri Genesisu predstavili do leta 2020. Premierno so ga razkrili v Seulu. Vrhunska varnost, udobje in vozne sposobnosti so ključne tri stvari, ki jih navajajo pri Genesisu, podjetju, ki spada pod okrilje Hyundaija.
Kopica asistenčnih sistemov
Pri Hyundaiju so razkrili, da je pri razvoju G90 štiri leta sodelovalo okoli 800 ljudi. V limuzino so vgradili paket asistenčnih sistemov za samodejno vožnjo in varnost s skupnim imenom Genesis Smart Sense. Paket vključuje napredni radarski tempomat, sistem za sledenje drugim vozilom in druge tehnologije, ki bodo razbremenile voznika, kot so sistem samodejnega zaviranja z zaznavanjem pešcev, sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu, sistem kamer za spremljanje dogajanja 360 stopinj okoli vozila ...
Za večje udobje so razvili popolnoma nove sedeže s tehnologijo, ki samodejno zaznava položaj sedenja in prilagodi telo voznika v najprimernejši položaj. Voznikov sedež je mogoče nastaviti v 22 različnih položajev, sopotnikov na 14 načinov. V armaturno ploščo so vgradili 12,3-palčni visokoločljivostni zaslon, zadaj pa 9,2-palčne tablice, dodali so tudi brezžično polnjenje naprav, klimatska naprava je triobmočna. Pri Hyundaiju še trdijo, da je to zvočno najbolje zatesnjen avtomobil v svojem razredu.
V6- in V8-motorji
Motorno paleto sestavljajo trije motorji, ki so kombinirani s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom. Na izbiro bodo twin-turbo 3,3-litrski V6-motor, 3,8-litrski V6-motor in 5,0-litrski V8-motor. G90 z osemvaljim motorjem z mesta do 100 km/h pospeši v 5,7 sekunde. Inženirji so nastavitve podvozja in krmiljenja testirali v Hyundaijevem evropskem testnem centru na dirkališču Nürburgring.
V Južni Koreji so naročila za G90 že začeli sprejemati. V Evropi za zdaj ne bo na prodaj, prodajali ga bodo še v ZDA, na Bližnjem vzhodu in na Kitajskem. G90 bodo sledili novi modeli, G80, ki bo zamenjava za limuzino genesis, manjša limuzina se bo imenovala G70, sledili bodo še kupe ter kompaktni športni terenec in večji SUV.