Foto: MMC RTV SLO/Hyundai
Foto: MMC RTV SLO/Hyundai

Piccard, ki je tudi predsednik ustanove Solar Impulse Foundation, ki se ukvarja z dobičkonosnim razvojem rešitev za varovanje okolja, je vožnjo s hyundaijem nexom začel na vodikovi polnilni postaji FaHyence v kraju Sarreguemines ob francosko-nemški meji, vožnjo pa je po enem dnevu zaključil v muzeju letalstva in vesoljske tehnike v pariškem predmestju Le Bourget.

Piccard je sicer vajen nenavadnih podvigov, saj je med drugim dvakrat obletel svet. Leta 1999 mu je to uspelo s toplozračnim balonom, leta 2016 pa z letalom Solar Impulse, ki je svet obkrožilo zgolj s pomočjo energije iz sončnih celic.

Foto: MMC RTV SLO/Hyundai
Foto: MMC RTV SLO/Hyundai

V nasprotju s prejšnjimi podvigi, ki jih je opravil zgolj s kopilotom, je tokrat lahko v avtu peljal tudi potnike, med katerimi so bili tudi predsednik francoske regije Grand Est Region Jean Rottner, luksemburški veliki vojvoda Henri in monaški knez Albert II.

Foto: MMC RTV SLO/Hyundai
Foto: MMC RTV SLO/Hyundai

Pri Hyundaiju so po koncu podviga postregli še z nekaterimi podatki, ki kažejo potenciale vodikovih gorivnih celic. Čeprav je Piccard prevozil 778 kilometrov, je merilnik pokazal, da bi jih lahko še 49. Poleg tega so tudi izračunali, da je bilo v primerjavi z vozili z motorjem na notranje zgorevanje prihranjenih 404 tisoč litrov kisika, ki bi ga dnevno dihalo 23 odraslih, prav tako pa je pripomogel k zmanjšanju izpusta ogljikovega dioksida za 111,2 kilograma.