S pomočjo čudežnega 'kovčka' je mogoče v bivalnik preobraziti skoraj vsak avtomobil od nižjega razreda dalje. Foto: swissRoomBox
S pomočjo čudežnega 'kovčka' je mogoče v bivalnik preobraziti skoraj vsak avtomobil od nižjega razreda dalje. Foto: swissRoomBox

SwissRoomBox ima že nekaj izkušenj s ponudbo kompletov, s pomočjo katerih lahko brez posegov v vozilo spremenite prevozno sredstvo v bivalnik za krajše ali daljše dopustniške pobege. Letošnja novost pa je doslej najmanjši "kovček" freetech, ki gre zložen v prtljažnik številnih avtomobilov od nižjega srednjega razreda dalje.

Zložen komplet ležišča za dve osebi in dveh mizic, primernih za kuhanje in obedovanje, meri v dolžino 100 centimetrov, širok je 49 in visok 12 centimetrov, za lažje prestavljanje pa ima 29 kilogramov težak "kovček" tudi dve kolesci in ročaj.

Spalnica za dva
S pomočjo sestavnih delov v kovčku je po zagotovilih izdelovalca mogoče le v nekaj minutah – z nekaj vaje od dveh do petih minutah - potniško kabino osebnega ali večjega kombivozila spremeniti v udobno spalnico za dva, pod odprtimi vrati prtljažnika pa na dveh zložljivih in po višini prilagodljivih mizicah pripraviti in potem pojesti zajtrk, kosilo ali večerjo.

Za preobrazbo potniške kabine je treba seveda zložiti ali nagniti sedeže in nanje namestiti ogrodje od 100 do 140 centimetrov široke in od 180 do 200 centimetrov dolge postelje, na kateri je blazina debela od sedem do 10 centimetrov. Dve plošči, ki sicer služita kot mizici, pa je mogoče čez noč potisniti pod ležišče.

Zanimivo, a ne prav poceni
Pri izdelovalcu poudarjajo, da je prednost njihovega sistema, ki sledi tradiciji legendarnih večnamenskih švicarskih vojaških nožičev, v prilagodljivosti različnim avtomobilom. Poleg tega pa fizično ni treba posegati v samo osnovno vozilo, kar pomeni, da lahko v bivalnik brez posledic spremenite tudi najeto vozilo in ga po dopustu vrnete neokrnjenega.

Kljub domiselni rešitvi za mobilno preživljanje dopusta pa zadeva za tehnično nenadarjene uporabnike verjetno ni najbolj všečna, mikavnost pa precej zmanjšuje tudi cena, saj je za najcenejšo različico novega freetech swissroomboxa treba odšteti 1.645 evrov, za najdražjo pa 2.830 evrov, odvisno pač od modela avtomobila in dodatne opreme. Dražji kompleti namreč poleg sestavnih delov postelje in mizic vključujejo že tudi kuhalnik, umivalnik, posodo in še kaj.