Ob 40. obletnici začetka proizvodnje bo Lada izdelala 1.977 posebnih primerkov terenca niva z novo oznako 4x4. Foto: Lada
Ob 40. obletnici začetka proizvodnje bo Lada izdelala 1.977 posebnih primerkov terenca niva z novo oznako 4x4. Foto: Lada

V štirih desetletjih so nivi namenili številne izboljšave, a v vsem tem času je ohranila osnovno obliko, s katero se je predstavila aprila leta 1977. Od začetka jo izdelujejo v AvtoVAZ-ovi tovarni v Rusiji, ki so se ji sčasoma pridružile še številne druge po vsem svetu. Legendarno ime niva je leta 2014 nadomestila oznaka 4x4, a bistvo avtomobila ostaja enako.

Gre za vzdržljivega trivratnega terenca, ki mu majhna masa in kratka medosna razdalja v kombinaciji s štirikolesnim pogonom zagotavljata zelo dobre terenske zmogljivosti. Poganja ga 1,7-litrski bencinski motor z vbrizgom multipoint, ki razvije 61 kilovatov (83 KM), moč pa se prenaša na vsa štiri kolesa prek ročnega menjalnika.

Niva oblikovno spominja na preprostejše modele iz sedemdesedetih let, kot sta renault 5 in fiat 127, kar morda ni naključje, saj je v tistem času tudi pri nas priljubljena Ladina limuzina nastajala na osnovi fiata 124.

Natanko 1.977 primerkov
Posebna serija obsega nove barvne kombinacije ter posebno končno obdelavo. Izdelali bodo natanko 1.977 primerkov, pri čemer bodo nekateri na voljo v maskirnih barvah. Poleg omenjene “vojaške” barve bodo na voljo še bež, modra, bela, oranžnordeča in siva karoserijska barva v kombinaciji s črnimi karoserijskimi detajli in platišči iz lahke litine.

Notranjost ponuja instrumentno ploščo z grafiko v oranžnordeči barvi, pragove iz nerjavnega jekla, volanski obroč v ekološkem usnju ter oblazinjenje iz enakega materiala s kontrastnimi šivi ter logotipi “40 Anniversary" na sedežih.