Britanski vozniki električnih tesel na leto prevozijo največ kilometrov. Foto: Reuters
Britanski vozniki električnih tesel na leto prevozijo največ kilometrov. Foto: Reuters

Raziskavo so naredili v Veliki Britaniji. Glede na analizo podatkov 516.936 britanskih vozil, ki jih je pred koronavirusno krizo opravila fundacija RAC, ki se med drugim ukvarja z raziskavami na področju mobilnosti, povprečen britanski voznik v prvih treh letih lastništva novega avtomobila prevozi na leto v povprečju 16.700 kilometrov.

Največ kilometrov prevozijo lastniki znamke 100-odstotno električnih vozil Tesla, in sicer 20.050 kilometrov, sledijo pa lastniki mercedesov, ki v povprečju na leto prevozijo 19.470 kilometrov ter lastniki vozil znamke Volvo, ki se jim na merilniku kilometrov v povprečju števec zavrti za 18.630 kilometrov.

Lastniki dizlov v povprečju še vedno opravijo najdaljše razdalje. Foto: EPA
Lastniki dizlov v povprečju še vedno opravijo najdaljše razdalje. Foto: EPA

Zanimiva je primerjava glede na pogonske agregate. Lastniki dizelskih avtomobilov v povprečju na leto prevozijo 20.110 kilometrov, lastniki avtomobilov z bencinskim motorjem pa le 12.000 kilometrov. Zanimivo je tudi to, da povprečen voznik električnega avtomobila na leto prevozi več kilometrov kot tisti, ki vozi bencinski avtomobil, in sicer 15.200 kilometrov.

Medtem ko Tesla, Mercedes in Volvo zasedajo prva tri mesta v raziskavi, pa so na dnu lestvice znamke, ki proizvajajo eksotične oziroma superšportne avtomobile. Lastniki vozil znamke Caterham v povprečju na leto prevozijo le 2840 kilometrov, sledijo lastniki ferrarijev z 2.950 prevoženimi kilometri in lastniki vozil znamke Morgana s 3930 kilometri na leto.

Raziskava dokazuje, da se lastniki električnih vozil ne vozijo zgolj po mestu. Foto: Renault
Raziskava dokazuje, da se lastniki električnih vozil ne vozijo zgolj po mestu. Foto: Renault

Steve Gooding, direktor fundacije RAC, je komentiral ugotovitve: "Ni presenetljivo, da v povprečju največ kilometrov na leto prevozijo lastniki vozil z dizelskim motorjem, vendar je ta študija tudi dokaz, da avtomobili z električnimi motorji ne zaostajajo veliko. Na desetine milijonov ljudi še vedno vozi avtomobile z bencinskim in dizelskim motorjem. Toda ti podatki kažejo, da so lastniki električnih avtomobilov presegli predsodke, da so električni avtomobili namenjeni le za prevoz na krajše razdalje in da tudi zato, ker na leto prevozijo več kilometrov, ne potrebujejo vozil s klasičnimi motorji na notranje zgorevanje."

Ste zamudili zadnjo oddajo Avtomobilnost? Ogledate si jo lahko tukaj.

Avtomobilnost, izbor