V Monaku bo 2. julija zbujal pozornost tudi unikatni lexus LS 600h laundalet. Foto: Lexus
V Monaku bo 2. julija zbujal pozornost tudi unikatni lexus LS 600h laundalet. Foto: Lexus

Lexus je v sodelovanju s podjetjem Carat Duchatelet pripravil uradno vozilo za poroko monaškega monarha Alberta in izvoljenke Carlene Wittstock.

Uradno vozilo prvega para v kneževini Monako, ki se bo poročil 2. julija, bo tako hibridni lexus LS 600h laundalet s posebno prosojno nadgradnjo nad zadnjima sedežema. Za zasnovo, izdelavo pokrova in predelavo vozila so porabili približno 2.000 delovnih ur, saj so morali poskrbeti za dodatno strukturno utrditev vozila, ki so mu odstranili klasično streho. Za izvedbo je, pod nadzorom Lexusovih inženirjev, poskrbela ekipa desetih strokovnjakov v belgijskem podjetju Carat Duchatelet, pomagali pa so si tudi z izkušnjami izdelovalcev letalskih in helikopterskih kabin.

Na poročni dan se bo par po kneževini popeljal le z električnim pogonom, unikatni avtomobil pa bo pozneje končal kot razstavni eksponat v oceanografskem muzeju.

Izbira prestižnega avtomobila s hibridnim pogonom ni naključje, saj je knez Albert pokrovitelj približno 150 različnih projektov, povezanih z varovanjem okolja in trajnostnim razvojem. Monako pa poskuša postavljati zglede pri zmanjševanju onesnaževanja okolja zaradi prometa.

Predelani lexus LS 600h laundalet bo sicer ostal unikatni primerek, izkušnje, pridobljene med predelavo, pa bodo morda služile še v kakšnem podobnem projektu. Avtomobil so morali namreč popolnoma razstaviti in nato konstrukcijo utrditi z ogljikovimi vlakni in kevlarjem. Vse skupaj so nato »zapekli« v posebni komori, podobno kot nov nanos barve s posebnim odtenkom. Prosojni del strehe pa je izdelan po podobnem postopku kot letalska »stekla«, debel je osem milimetrov, tehta pa le 26 kilogramov.