Vozniki niso smeli voziti v zavetrju drugega avtomobila, hkrati pa so morali z natančnostjo slediti paraboličnim zavojem na koncu ovala, da pri tem ne bi izgubljali hitrosti. Foto: Mazda
Vozniki niso smeli voziti v zavetrju drugega avtomobila, hkrati pa so morali z natančnostjo slediti paraboličnim zavojem na koncu ovala, da pri tem ne bi izgubljali hitrosti. Foto: Mazda

Vozniki mazde 6 so postavili nov svetovni rekord v 24-urni najvišji povprečni hitrosti serijskega osebnega avtomobila s turbodizelskim motorjem prostornine 2,0 do 2,5 litra s stoječim startom.
Na ovalno testno stezo ATP Papenburg v Nemčiji so pri Mazdi postavili tri serijske mazde 6 s Skyactiv-D turbodizelskim motorjem s 129 kilovati moči.
Med 23 vozniki tudi Slovenka
Skupaj se je za volanom treh vozil izmenjevalo 23 dirkačev, ki so bili iz Nemčije in še sedmih evropskih držav, tudi iz Slovenije. Slovenske barve je kot edina ženska zastopala Nina Jerančič, ki so jo pri Mazdi na lov za rekordom v ekipo prvega vozila povabili zaradi dolgoletnih mednarodnih dirkaških izkušenj. V vsaki ekipi je bil vsaj en profesionalni dirkač, novinarji in avtomobilski zanesenjaki, izbrani na poletnem Mazdinem natečaju v Nemčiji.
Padel deset let star rekord
Najhitrejša je bila prav prva ekipa z Nino Jerančič, ki je dosegla nov rekord po pravilih mednarodne avtomobilistične zveze FIA. 24-urna povprečna hitrost je bila 221,072 km/h, preostali ekipi v drugih dveh vozilih nista zaostali veliko, saj je bila razlika v povprečni hitrosti med prvo in tretjo ekipo le 0,89 km/h. V 24 urah so rekorderji prevozili 434 krogov v dolžini 12,3 kilometra, ali skupaj 5340 kilometrov.
Nov rekord je velik napredek v primerjavi z deset let starim rekordom, ki je bil 209.824 km/h. Ekipe so tokrat presegle kar 20 hitrostnih rekordov po merilih FIA, polovico manj, kot sta jih na hitrem ovalu ATP Papenburg leta 2004 dve mazdi RX-8.