Mazda CX-9 evropskim kupcem ne bo na voljo. Japonci računajo, da bodo večino avtomobilov prodali na severnoameriškem trgu. Lani so prodali 50.000 modelov CX-9. Foto: Mazda
Mazda CX-9 evropskim kupcem ne bo na voljo. Japonci računajo, da bodo večino avtomobilov prodali na severnoameriškem trgu. Lani so prodali 50.000 modelov CX-9. Foto: Mazda

Mazda je na avtomobilskem salonu v Los Angelesu predstavila sedemsedežno športno terensko vozilo CX-9, ki prinaša inovativne tehnologije, nov skyactive 2,5-litrski turbo motor in premium materiale.
Mazda je prvič model CX-9 s tremi vrstami sedežev pokazala že leta 2006. V novi generaciji je dobila novo, uveljavljeno kodo obliko z mogočno motorno masko in LED-žarometi, športnim in mišičasto oblikovanim zadkom s spojlerjem nad petimi vrati in simetrično nameščenima zaključkoma izpušne cevi. Kolesa so v osnovi 18-palčna, kupci pa si lahko izberejo tudi 20-palčna.
Materiali premium
Čeprav je v novi generaciji krajša od predhodnice, kar pomeni tudi od 90 do 130 kilogramov nižjo skupno maso, je medosje podaljšano za 5,5 centimetra, s tem pa imajo potniki v drugi in tretji vrsti več prostora za kolena, lažje je tudi vstopanje vozilo. Pri Mazdi v minimalistično urejenem potovalnem prostoru izpostavljajo uporabo materialov premium, na voljo je tudi aplikacija lesa - češnje in aluminijaste aplikacije na armaturni plošči. Potniki lahko uživajo v avdioozvočenju Bose z 12 zvočniki (doplačilo), potovanje je udobnejše zaradi izboljšav na izolaciji med potovalno kabino in motorjem ter v območju vrat in kolotekov, debelejša so tudi stekla. Samostoječi zaslon v osnovi meri sedem, za doplačilo pa osem palcev, med merilniki se podatki vozniku izpisujejo tudi na 4,6-palčnem digitalnem zaslonu.
Mazda je svojemu paradnemu konju namenila vse najnovejše varnostno-asistenčne sisteme, ki jih poznamo iz modelov CX-5 in CX-3. Za pogon ne bo več skrbel 3,7-litrski šestvaljni motor, ampak popolnoma nov 2,5-litrski štirivaljni turbo motor s 169 kilovatov moči in 420 Nm navora, ki je kombiniran s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Pogon je speljan na prednji kolesi ali na vsa štiri kolesa.