Pri Miniju so prepričani, da visokotehnološka očala lahko naredijo vožnjo udobnejšo, zanimivejšo in bolj varno. Foto: Mini
Pri Miniju so prepričani, da visokotehnološka očala lahko naredijo vožnjo udobnejšo, zanimivejšo in bolj varno. Foto: Mini

BMW oziroma podružnica Mini bo na avtomobilskem salonu v Šanghaju na Kitajskem javnosti razkril koncept pametnih očal za razširjeno resničnost.
Konceptna očala, poimenovana mini augmented vision, vozniku pred očmi na lečah očal projicirajo številne informacije. Gre za neke vrste alternativo danes znanih projekcijskih zaslonov v vozilih, ki sliko zrcalijo bodisi na poseben zaslon za volanom ali na vetrobransko steklo.
Očala so v sodelovanju še z nekaterimi podjetji, tudi Qualcommom, razvili v ameriškem BMW-ju oblikovalskem studiu BMW DesignworksUSA in gre za alternativo dobro znanim Googlovim očalom.
Vidijo "skozi stebričke“
Seznam informacij, ki jih s pomočjo očal v neposrednem vidnem polju zaznava voznik, je dolg. Uporabnik lahko z njihovo pomočjo spremlja podatke navigacijske naprave, vključno s POI-točkami (zanimivosti, parkirišča, bencinske postaje, restavracije, hoteli ...) in puščicami za usmerjanje, podatke o hitrosti, omejitvah hitrosti ... Posebnost očal je "rentgenski vid", ki odpravlja "mrtve kote" v vozilu, saj voznik vidi tudi prostor, ki ga zakriva sprednji A-stebriček in vrata. Očala so prav tako nadomestek za parkirne senzorje in kamere za pomoč pri parkiranju.
Nekateri mehaniki jih že poznajo
Tovrstna očala niso tehnološka novost, saj je z njimi revolucijo napovedal že Google. Očala imajo velike zmogljivosti. Pri BMW-ju so že lani na sejmu Automechanika predstavili prototip očal za mehanike, ki bodo v pomoč pri diagnosticiranju napak na vozilu. Slika bi lahko z zrcaljenjem na lečah očal mehanika po korakih vodila od napake do rešitve, očala pa so opremljena tudi z zvočnikom za glasovno pomoč pri popravilu vozila. Mehanik ima tako pred seboj ves čas vse potrebne informacije za odpravo tudi najzahtevnejših napak.
Cenejšo različico Googlovih očal pozna tudi Epson, svojo različico pametnih očal pa uporabljajo tudi mehaniki v formuli 1.