Mladi Slovenci ne zaupajo vozilom z avtopilotom, a si želijo pripomočke za varnejšo vožnjo. Foto:
Mladi Slovenci ne zaupajo vozilom z avtopilotom, a si želijo pripomočke za varnejšo vožnjo. Foto:

Kakšne avtomobile si v prihodnosti želijo slovenski milenijci? Na prvo mesto so postavili cenovno ugodne avtomobile, opremljene s pametnimi funkcijami, ki bi poskrbeli za večjo varnost na cesti. Nad vozili brez voznika niso najbolj navdušeni.
Kar 91,5 odstotka mladih Slovencev je prepričanih, da bodo imeli v naslednjih desetih letih v lasti svoj avtomobil. Tokratni rezultati raziskave pa razkrivajo, kakšne avtomobile si želi generacija, ki bo krojila prihodnja desetletja.
Raziskavo je med prihodnjimi slovenskimi znanstveniki, inženirji in industrijskimi oblikovalci izvedlo podjetje Goodyear Dunlop Tires Europe v sodelovanju z inštitutom ThinkYoung. Izsledki so pokazali, da dobri dve tretjini vprašanih (72,8 %) v naslednjih desetih letih od avtomobilske industrije pričakujeta, da jim bo ponudila avtomobil, ki bi bil cenovno dostopen in bi hkrati sledil najnovejšim tehnologijam.
Pri tem si več kot polovica (62,0 %) želi avtomobil, ki bi bil opremljen s pametnimi varnostnimi funkcijami, kot so senzorji in kamere za zaznavo morebitne nevarnosti. 49,8 odstotka se navdušuje nad možnostjo, da bi njihovo vozilo komuniciralo z drugimi vozili na cesti. Tako bi pravočasno izvedeli za vse nepričakovane razmere v prometu in se nanje pripravili.
Skoraj enak odstotek si v prihodnosti želi s senzorji opremljene pnevmatike, ki bi jih obveščale, kdaj pnevmatike zaradi poškodbe ali obrabe niso več primerne za varno vožnjo in jih je treba pregledati oziroma zamenjati. Dobra tretjina (39,7 %) pričakuje senzorske sisteme, ki bi pnevmatikam podali informacijo, kako naj se prilagodijo različnim cestnim in vremenskim razmeram.
Skeptični glede uporabe avtomobila brez voznika
Čeprav so bili avtopiloti med najbolj vročimi temami na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, pa si le peščica slovenskih milenijcev v naslednjih desetih letih želi popolnoma avtonomen avtomobil. Takih je zgolj 22,8 odstotka. Glavni razlog za omenjeno tiči v pomanjkanju zaupanja, saj skoraj dve tretjini mladih Slovencev dvomita o njihovi zanesljivost. Kljub nezaupljivosti pa mladi verjamejo, da bi avtonomni avtomobili lahko prispevali k manjšemu številu prometnih nesreč (73,0 %), zmanjšanju prometnih zastojev (50,0 %) in manj stresni vožnji (36,9 %).