Vozz Helmets čelade proizvajajo v treh različnih velikostih. Foto: Vozz Helmets
Vozz Helmets čelade proizvajajo v treh različnih velikostih. Foto: Vozz Helmets

Motoristične čelade so stare že skoraj stoletje, kljub temu pa se način pritrjevanja do danes ni spremenil. Čelade se s paščkom pripenja pod brado, kar pa bi utegnilo postati preteklost.
Avstralsko podjetje Vozz Helmets je predstavilo revolucionarno obliko brez standardnih paščkov za pritrjevanje čelade pod brado ter še z nekaterimi drugimi domiselnimi triki.
Voztec System je zasnova, ki je znana že od leta 2005, Avstralci pa so potrebovali skoraj desetletje, da so jo razvili do stopnje, ki omogoča serijsko proizvodnjo. V skoraj devetih letih so se pri Vozz Helmets posvečali razvoju in testiranjem, poskrbeli so za zaščito patentov, trženja pa so se lotili po vsem svetu - Avstraliji, ZDA, Evropi, na Japonskem in na Kitajskem. Pridobili so tudi certifikat ISO900, čelade RS 1.0 pa so naprodaj od 15. decembra letos v Sydneyju, od 23. decembra letos pa tudi v spletnih prodajalnah. Kasneje bodo na voljo v trgovinah po vsem svetu.
Reševalcem bi olajšali delo
Največja posebnost čelade RS 1.0 je način odpiranja. V nasprotju s klasično čelado, ki jo je treba natakniti na glavo, se nova čelada razpre navpično v dva dela. Odprtina je dovolj velika, da motorist udobno potisne glavo v odprtino in jo zaklene. To lahko stori z rokavicami, pri tem pa mu ni treba sneti niti očal. Motoristu ni treba zapenjati paščkov, saj jih ni, ko je čelada zaklenjena, pa ne more več zdrsniti z glave.
Proizvajalec čelad pravi, da je prednosti več, saj naj bi bolje tesnile in se prilagajale glavi motorista, brada je bolje zaščitena, zato je tudi prepiha pod čelado manj, manj je tudi hrupa, hkrati pa so izboljšali toplotno izolacijo. Čelada ima vgrajen varnostni sistem, ki preprečuje, da bi se med vožnjo čelada na glavi motorista obrnila. Na zunanjem delu ima čelada dva vijaka, ki ju reševalci v nujnih primerih odvijejo in čelado enostavno in varno snamejo z glave, brez pritiskanja na glavo motorista.