Združenje Euro NCAP je pri pregledih avtomobilov po varnostnih trkih našlo sumljivo označene dele. Foto: Euro NCAP
Združenje Euro NCAP je pri pregledih avtomobilov po varnostnih trkih našlo sumljivo označene dele. Foto: Euro NCAP

Nad avtomobilske proizvajalce se je zgrnil nov sum na goljufijo, tokrat glede varnostnih lastnosti avtomobilov. Ravija Auto Express poroča, da sta tako združenje Euro NCAP, ki postavlja merila varnostnih preizkusov, kot Thatcham Research, ki preizkuse opravlja v Združenem kraljestvu, na preizkušenih avtomobilih našla zračne blazine in pritrdilne točke za otroške sedeže, na katerih je bilo s flomastrom napisano "samo za varnostne trke".

Po varnostnih preizkusih avtomobile skrbno pregledajo. Matthew Avery, vodja raziskav pri Thatchamu je povedal, da so tovrstne oznake našli pri različnih proizvajalcih, ki pa jih ni želel imenovati. Povedal je še, da so na nekaterih delih našli napis "Euro NCAP test", kar se jim zdi zelo sumljivo. Na to proizvajalci odgovarjajo z različnimi izgovori, češ da gre za pravi del zgodnje proizvodnje in podobno. Oznake niso natisnjene, temveč so napisane ročno, s flomastrom, kar vzbuja dodatne dvome o izvoru teh delov. Toda dodal je, da je prepričan, da v 99 odstotkih primerov za to obstaja opravičen razlog.

Dokazov o goljufivih namenih ni
Euro NCAP se je o najdenih delih pozanimal pri proizvajalcih, pri čemer je predstavnik združenja povedal, da pregledi niso nikoli pokazali goljufivih namenov proizvajalcev, oznake pa se v zadnjem času ne pojavljajo več. Ne glede na to, po aferi Dieselgate vsako odstopanje vzbudi sum na nepravilnosti.

Proizvajalci ostro zavračajo namige in trdijo, da ni dokazov o morebitnih nepravilnostih, ter kot razlog za pojavljanje tako označenih delov navajajo, da se nekateri preizkusi opravljajo še pred začetkom polne proizvodnje in da oznake potrujejo, da gre za najnovejše dele ter omogočajo sledenje in analiziranja.