Rešavalni discovery je opremljen z magnento ploščadjo, ki omogoča vzletanje in pristajanje brezpilotnika. Foto: Land Rover
Rešavalni discovery je opremljen z magnento ploščadjo, ki omogoča vzletanje in pristajanje brezpilotnika. Foto: Land Rover

Project hero je zelo poseben primerek športnega terenca Discovery, ki ga bo Land Rover dal v uporabo avstrijskemu Rdečemu križu. Opremljen je namreč sistemom za vzletanje in pristajanje brezpilotnika, ki je namenjen iskanju pogrešanih, denimo ob sproženih plazovih.

To posebno opremo sestavlja magnetni sistem pritrditve ter samodejnega centriranja brezpilotnika na strehi terenca. A to ni vse. Project hero je opremljen tudi tudi z naprednim komunikacijskim sistemom, s katerim želi Land Rover podpreti Mednarodno zvezo društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IRFC) pri razvoju vse naprednejših pripomočkov za iskanje pogrešanih v naravnih nesrečah.

Za krizne položaje
Project hero je zasnovan na modelu Discovery 3.0 V6 turbodizel in poleg ploščadi za upravljanje brezpilotnika vključuje tudi zelo vzdržljivo izvlečno ploščo. Ta je nameščena za sprednjima sedežema in je opremljena z dodatno opremo za reševanje, med drugim s pritrdilnimi mesti, z LED-lučmi ter generatorjem električne energije z vtičnicami, ki ustrezajo različnim mednarodnim standardom. Avtomobil bodo junija predali središču za usposabljanje avstrijskega Rdečega križa v Erzbergu, brezpilotnik pa bodo uporabljali za simulacije in preizkušanja.

Ženeva za predstavitev tega vozila ni bila izbrana po naključju, saj je tam tudi sedež mednarodne organizacije Rdečega križa, s katero Land Rover sodeluje, ji predaja svoje znanje in jo že od leta 1954 oskrbuje z avtomobili.