Škoda superb combi stavi na dinamične zunanje linije. Foto: Škoda
Škoda superb combi stavi na dinamične zunanje linije. Foto: Škoda

Nova škoda superb combi ima daljšo medosno razdaljo in večji prtljažnik. Uradna predstavitev javnosti sledi septembra na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, takoj zatem pa bo na prvih trgih že v prodajnih salonih.
Škoda je karavansko različico superba combi prvič ponudila leta 2009. Do danes so po vsem svetu prodali 200.000 modelov. To je 35 odstotkov vseh superbov, prodanih od leta 2009 pa do danes.
Skoraj 2.000 litrov prostora
Pri Škodi pravijo, da ima novi superb combi največji prtljažnik v razredu. S 660 litri prostornine je v primerjavi z aktualnim modelom povečan za 27 litrov, v primerjavi s karavanskim mercedesom razreda E pa ima novi Škodin karavan za 60 litrov večji prtljažnik. Če se v superbu combi podrejo zadnji sedeži v ravno dno, nastane za 1950 litrov prostora ali 85 litrov več od sedanjega modela.
Novinec temelji na prilagodljivi koncernski platformi MQB. Medosna razdalja, ki prinaša še več prostora v potovalni kabini, je raztegnjena za dodatnih 80 milimetrov, na skupno 2841 milimetrov. V dolžino meri 4856 milimetrov, širok je 1864 milimetrov in visok 1477 milimetrov. Potnika spredaj imata za 39 milimetrov več prostora za rame, občutno več prostora je po zagotovilih Čehov tudi za kolena na zadnji klopi.
Veliko novih tehnologij
Novi superb combi bo ponudil najnovejše napredne sisteme za udobje in varno vožnjo. Na seznamu opreme so polni LED-žarometi, hiter internet, parkirni pomočnik, radarski tempomat (ACC), pomoč pri prometnih zastojih (traffic jam assist), pametne ("simply clever") uporabne rešitve, pametni sistem za dinamično uravnavanje podvozja (DCC), ki za prilagajanje cestišču in voznim razmeram skrbi z električno nastavljivim blaženjem.
Na izbiro bodo enaki pogonski motorji Euro6 kot pri limuzini. Pri Škodi pravijo, da so motorji v novem modelu do 30 odstotkov učinkovitejši kot pri zdajšnjem karavanu. Na izbiro bodo štirje bencinski motorji z močjo od 92 do 206 kilovatov in trije dizelski motorji z razponom moči od 88 do 140 kilovatov. Na izbiro bo tudi DSG-samodejni menjalnik z dvojno sklopko kot tudi pogon 4 x 4.