Pri uvajanju avtonomne vožnje bodo imele pomembno vlogo tudi vlade, ki bodo postavljale temeljna pravila. Foto: Mercedes-Benz
Pri uvajanju avtonomne vožnje bodo imele pomembno vlogo tudi vlade, ki bodo postavljale temeljna pravila. Foto: Mercedes-Benz

Avtonomna vožnja bo prinesla največjo revolucijo v zgodovini avtomobila, za uvedbo morajo svojo vlogo že zdaj odigrati tudi vlade posameznih držav. V Nemčiji so že storili prvi korak v tej smeri. Vlada je zato, da bi postavili osnovne smernice na tem področju, ustanovila posebno komisijo, ki jo sestavljajo pravniki, inženirji, filozofi, strokovnjaki na področju varovanja podatkov, predstavniki potrošnikov in teologi. Najprej so določili pravilo, da mora računalnik, ki upravlja avtomobil, varovati predvsem življenje ljudi. To je sicer samoumevno, a velja vedno znova poudariti. Drugo pravilo pravi, da ima človeško življenje prednost pred življenjem živali in pred varovanjem stvari.

Promet brez nesreč
Nato se pojavi vprašanje, katero življenje je pomembnejše (starejšega ali mlajšega človeka, nosečnice ali matere, ki za roko drži otroka) oziroma, katerega bodo žrtvovali umetni možgani, ki upravljajo samovozeči avtomobil. Preprosto mu ne bo treba izbirati, saj po mnenju komisije zaradi izničenja nesreč ne bo prišel v takšen položaj.

Poročilo navaja, da ni mogoče predvideti, kaj nam bo tehnologija v prihodnosti lahko ponudila. Zato bo treba zakone pisati postopoma. O prometu brez nesreč lahko trenutno namreč le sanjamo. Zato, da bi lahko preprečili, da bi avtomobil koga povozil, bi morali vsi pešci in kolesarji, otroci in odrasli biti “povezani” (z GPS-zapestnicami ali čipi), saj žal ni tehnologije, ki bi avtomobilu omogočala, da bi se izognil otroku, ki naenkrat skoči predenj, le nekaj centimetrov od odbijača.