Pri Volkswagnu so si leta 2007 za cilj postavili postati največji svetovni proizvajalec vozil. Foto: EPA
Pri Volkswagnu so si leta 2007 za cilj postavili postati največji svetovni proizvajalec vozil. Foto: EPA

Skupina Volkswagen je v prvi polovici leta 2015 prodala največ vozil med vsemi avtomobilskimi družbami in s tem prehitela Toyoto.
Volkswagnen je po prvotnih načrtih predvideval, da bo številka 1 na svetu postal šele leta 2017.
Toyota je od januarja do konca junija letos prodala 5,02 milijona vozil, Volkswagen 5,04 milijona. Obema avtomobilistoma je sicer prodaja padla, Toyoti za 1,5 odstotka, Volkswagnu pa za 0,5 odstotka. V prodajne številke pri Toyoti sta vključeni tudi znamki Daihatsu in tovornjaki Hino, pri VW pa MAN in Scania. Na tretje mesto po prodaji se je po prvi polovici leta uvrstil ameriški General Motors z 4,86 milijona prodanimi vozili.

Volkswagen več prodal v Evropi
Volkswagen se je na prvo mesto prebil zaradi večjega povpraševanja po njihovih vozilih v Evropi, medtem ko se prodaja na Kitajskem umirja. V Nemčiji in drugje po Evropi so Nemci zaznali šestodstotno rast prodaje. Na Kitajskem, sicer največjem svetovnem trgu, se je njihova prodaja zmanjšala za 3,9 odstotka.
"Bitka med Toyoto in Volkswagnom bo zelo tesna do samega konca leta," meni Kodži Endo, japonski analitik.
Svetovna prodaja avtomobilov je v zelenih številkah že šest let, letos pa se avtomobilisti spoprijemajo s padcem povpraševanja po novih vozilih v Rusiji, slabijo tudi trgi v nekaterih delih Azije in Južne Amerike, tudi v ZDA rast ni več taka, kot je bila.
Prodaja na kitajskem trgu je padla prvič po dveh letih. Bolje gre avtomobilistom v Evropi. V 19 državah opažajo rekordno dolgo rast prodaje. V teh državah po prodaji prevladuje prav Volkswagen.
Kljub temu namerava Toyota povečati prodajo, saj so v novo tovarno v Mehiki in na Kitajskem vložili milijardo evrov.