Folklorni festival Beltinci. Foto: RTV SLO/J. S.
Folklorni festival Beltinci. Foto: RTV SLO/J. S.
Praznik folklore v Beltincih

V četrtek se je z odprtjem razstave o prekmurskem pozvačinu začel že 37. mednarodni folklorni festival, ki je potekal vse do nedelje. Razstava o pozvačinu je bila nekakšna rdeča nit celotnega letošnjega festivala, saj so pozvačini zaznamovali tudi vrhunec festivala, tj. nedeljo.

V štirih dneh se je na odru v beltinskem parku zvrstila množica nastopajočih iz vse Slovenije, s Hrvaške, z Madžarske, s Češke in iz Latvije.

Od razstave cvetličarjev do večera tuje folklore
Petek se je začel z odprtjem razstave cvetličarjev z naslovom Zacvetel je festival, ki je bila napoved večera tuje folklore. Na odru sta se predstavili folklorna skupina iz latvijske Rige in folklorna skupina Dubrava s Češke, ki sta predstavili navade in običaje ter tradicionalne plese iz svojih držav.

Sobota je bila, kot vsako leto, namenjena predstavitvi kulinarike in običajev prebivalcev ob reki Muri. Vsaka vas občine Beltinci se je namreč predstavila z zanje značilnimi jedmi in s kmečkimi opravili. Več o tem v drugem prispevku čez nekaj dni. V soboto zvečer so oder zasedle tamburaške skupine iz Vinice, z Beltincev, Vukovarja in etnoskupina Katice ter poskrbele za obujanje starih spominov.

V nedeljo še praznik slovenske folklore
Kot rečeno, je folklorni festival vrhunec dosegel v nedeljo, ko je v Beltincih potekal praznik slovenske folklore, natančneje drugi del državne revije pod naslovom Le plesat me pelji. Nastopilo je osem slovenskih folklornih skupin z različnih koncev države. Vsaka skupina je seveda predstavila plese, značilne za svoje območje. Nastopile so Folklorna skupina Vinko Korže iz Cirkovc, Folklorna skupina Stu ledi iz Trsta, Folklorna skupina KUD Milke Zorec iz Hotinje vasi, Folklorna skupina Razor iz Tolmina, domača folklorna skupina Beltinci, Folklorna skupina Plamen iz Škocjana, Folklorna skupina KUD Oton Župančič iz Vinice, Folklorna skupina FD Kres iz Novega mesta, kot posebna gosta pa sta nastopili še tuji folklorni skupini iz Latvije in s Češke.

Jernej Sobočan


Praznik folklore v Beltincih
Beltinški festival se je začel z odprtjem razstave o prekmurskem pozvačinu. Foto: RTV SLO/J. S.
Pozvačin je tisti, ki oznanja poroko in povabljencem nosi vabila na dom. Pri tem otrokom radodarno deli bombone, za tiste, ki niso pridni, pa uporabi ježa. Na sliki je pozvačin in aktualna mis Slovenije, Beltinčanka Tadeja Ternar. Foto: RTV SLO/J. S.
Razstavo cvetja so postavili domači in okoliški mojstri umetniške obrti, v tem primeru cvetličarstva. Foto: RTV SLO/J. S.
Kot letošnji gostje folklornega festivala so nastopili folkloristi s Češke. Foto: RTV SLO/J. S.
Čehi so v petek navdušili zbrano občinstvo, ki jih je nagradilo z bučnim aplavzom. Foto: RTV SLO/J. S.
V petek so nastopili tudi gostje iz Latvije, ki so predstavili plese, značilne ob košnji. Foto: RTV SLO/J. S.
Sobotni večer je bil v znamenju tamburašev. Nastopili so tudi glasbeniki iz Vinice. Foto: RTV SLO/J. S.
Nedeljski praznik folklore se je začel s povorko od beltinske občine do parka, v kateri so se predstavili vsi nastopajoči. Foto: RTV SLO/J. S.
Nedelja je bila priložnost tudi za vse radovedneže, saj so se na ogled postavile številne narodne noše. Foto: RTV SLO/J. S.
Največ pozornosti fotografov so prav gotovo pritegnile gostje s Češke. Foto: RTV SLO/J. S.
V nedeljo je bil beltinski park poln obiskovalcev iz vseh vetrov. Foto: RTV SLO/J. S.
Letošnjega festivala se je udeležil tudi evroposlanec in kandidat za predsednika Lojze Peterle. Foto: RTV SLO/ J. S.
Potem ko so pozvačini pospremili nastopajoče skupine na oder, so si dali še malce duška in z ježi zagrozili še občinstvu. Foto: RTV SLO/J. S.