Voditeljica televizijske oddaje Dobro jutro Monika Tavčar se je pogovarjala z eno najbolj priznanih in najuspešnejših slovenskih manekenk, ki sicer prihaja z Ljubnega ob Savinji, a si je dom in kariero ustvarila v Italiji.

Bernarda Marovt o razmerah v Milanu

Marovtova je dejala, da živi v Milanu in da je v karanteni že sedmi teden. K sreči je sama zdrava, nima nikakršnih zdravstvenih težav, enako velja za njene prijatelje in družinske člane. A življenje v Milanu, prestolnici pokrajine Lombardija, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel, se je v zadnjem času popolnoma obrnilo na glavo.

"Sama sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se vživela v novo vlogo in si drugače organizirala življenje. Prvi teden karantene se mi je zdel najtežji, saj sem navajena biti v akciji, potovati, ustvarjati, biti med ljudmi, nenadoma pa sem postala omejena s prostorom in z možnostmi. Po drugi strani pa ostajam pozitivna, delam načrte za naprej, ohranjam notranjo energijo. Zdaj pač delam stvari, za katere običajno nimam časa," je dejala.

Uspehi Bernarde Marovt

Marovtova je leta 1983 postala mis Jugoslavije leta 1983, na izboru za mis sveta se je uvrstila med prvih sedem. Med drugimi je bila tudi top model Italije 1990, top model Evrope 1992, istega leta je dobila naziv za najbolj fotografiran obraz na svetu. Že leta 1992 je dobila nagrado za življenjsko delo, leta 2000 pa je po izboru revije Jana dobila naziv za slovensko lepotico stoletja.

Ven le enkrat na teden

Gibanje v Milanu je omejeno na mesto, prebivalci ga ne smejo zapustiti. "Lahko grem ven, si kupim hrano, zdravila. A gibanje je zelo omejeno – ne smemo na sprehod, enkrat tedensko se lahko odpravimo po nujne stvari. A ukrepi se mi zdijo v redu, saj lahko le tako pridemo iz tega," je dodala Marovtova.

Nazadnje je svoje rojstno Ljubno ob Savinji obiskala lani novembra. Na vnovičen prihod v Slovenijo gleda trezno in dodaja: "Verjetno bo še kar dolgo trajalo, preden se bom znova lahko vrnila." Italijanske oblasti so namreč karanteno za zdaj podaljšale do sredine aprila. "Kako dolgo bomo še tako živeli, je odvisno od virusa. Dokler se ne bo njegovo širjenje ustavilo, se bodo stvari težko premaknile na bolje."

Bernarda Marovt si je življenje ustvarila v Milanu. Foto: Facebook
Bernarda Marovt si je življenje ustvarila v Milanu. Foto: Facebook

"Žalostna slika mesta"

Milano je drugo največje italijansko mesto, v njem živi 1,3 milijona ljudi. V njem je ogromno industrije, velja tudi za eno izmed svetovnih modnih metropol. A covid-19 je mesto popolnoma spremenil. Marovtova pravi, da utripa tako rekoč ni: "Pred pojavom epidemije je bilo mesto polno dogajanja, kar naprej je bila akcija. Zdaj je Milano prazen, vse je zaprto, prevladuje popolna tišina. Vsi smo zaprti doma, nič se ne dogaja. To je res žalostna slika mesta."

Kako pa bo trenutna kriza po njenem mnenju spremenila življenje v Italiji in tudi modni svet? "Virus se bo ustavil, a bo za seboj pustil veliko škode. Nekateri se ne bodo nikoli pobrali. Prvo leto bo najtežje. Enako velja za modni svet. A po drugi strani obstajajo nekatere modne znamke, ki ne mirujejo in v teh razmerah preoblikujejo organizacijo dela. Tako na primer izdelujejo prototipe za prihodnjo sezono."