Dario Varga - prvič na bovlingu in bil je navdušen. Foto: MMC RTV SLO
Dario Varga - prvič na bovlingu in bil je navdušen. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa Petelinjega zajtrka na bowlingu

Za ekipo Petelinjega zajtrka sta v konkurenci igrala igralca Vlado Novak in Dario Varga.V nasprotju z njenimi moškimi kolegi je Pia Zemljič, glavna igralka v filmu, raje od daleč opazovala bolj ali manj uspešno podiranje kegljev. Z varne razdalje sta ob pivu opazovala tudi Saša Lošić, avtor skladbe v Petelinjem zajtrku, in Feri Lainšček, po čigar romanu je bil film posnet.

Zato so bili dejavnejši drugi znani Slovenci. Različne tehnike bovlinga so tako med drugimi prikazali Bojan Požar, Barbara Drnač ter radijska voditelja Jure Longyka in Špela Močnik. Končni izzid tokrat ni bil bistven, več pozornosti je bilo namenjene podelitvi velike zlate role.

Gledalcev ne zmanjka
Nagrado za 125.000 gledalcev je režiser filma Marko Naberšnik prejel pred polno dvorano v eni izmed ljubljanskih kinotek. Gledalci, ki so si po podelitvi lahko ogledali film, so v dvorani lahko pozdravili tudi prekmurski avtomehanik Franc Matuš. Oseba, po kateri se je v svojem romanu zgledoval pisatelj Feri Lainšček.

Kritični Vlado Novak
Če je bilo po eni strani veliko gledalcev, pa v dvorani ni bilo predstavnika ministrstva za kulturo ali Filmskega sklada Slovenije. "Če si mi in drugi ustvarjalci slovenskih filmov iz bližnje preteklosti in sedanjosti ne zaslužimo, da se nas počasti vsaj s svojo prisotnostjo na takem dogodku, potem pa res ne vem, kje smo. In ne vem, ali je to kulturno dejanje. Mi smo svoje kulturno dejanje opravili, zdaj pa ga naj še drugi," je bil kritičen Vlado Novak.

Dodal je še, da ga preseneča, da se predstavniki s kulturnega ministrstva pojavljajo na vseh drugih kulturnih prireditvah. "S tega mesta bi pozval najvišje predstavnike kulturnega ministrstva in Filmskega sklada, naj končno uvidijo, da je tak uspeh slovenskega filma v dobro vseh nas, da smo s tem naredili ljudem veliko veselje in da smo dobili dober izdelek. Naj se stare zamere pozabijo."

N. G.








Ekipa Petelinjega zajtrka na bowlingu
Vlado Novak pred metom ... Foto: MMC RTV SLO
... in Vlado Novak v akciji. Foto: MMC RTV SLO
Manjkal ni niti Bojan Požar. Foto: MMC RTV SLO
S kmetije na steze bovlinga - Špela Močnik. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri so raje opazovali z varne razdalje. Med njimi tudi Feri Lainšček (na sredini) in Metod Pevec (desno). Foto: MMC RTV SLO
Petelinji zajtrk je dobil veliko zlato rolo, saj si ga je ogledalo več kot 125.000 gledalcev. Točna številka je 142.000. Foto: MMC RTV SLO
Film je uspešen zaradi gledalcev. Foto: MMC RTV SLO