Tudi letos organizatorji pričakujejo okoli 12.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi letos organizatorji pričakujejo okoli 12.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Letošnji festival namenoma ne ponuja velikih imen, saj so se osredotočili na resne ljubitelje te glasbe in ne na mainstreamovsko občinstvo.

Med nastopajočimi bodo Blind Guardian iz Nemčije, Dark Funeral iz Švedske, Delain iz Nizozemske, Dying Fetus, Immolation in Exodus iz ZDA, Electric Wizard iz Velike Britanije, Fleshgod Apocalypse iz Italije, Orphaned Land iz Izraela in številne druge zasedbe.

Na festivalu je 85 odstotkov tujcev, ki prihajajo iz skoraj 50 držav sveta. Pri tem prevladujejo Nemci, zadnja leta pa je vedno več tudi Francozov.

"Največji izziv je bil gotovo preskok iz ljubiteljske dejavnosti v profesionalizem. Nekaj je entuziazem in ljubezen do glasbe, ki te žene prva leta, drugo pa je, ko ta 'hobi' prerase v resno delo z veliko odgovornostjo. Festival naenkrat postane posel. Posledično smo morali zamenjati večji del ekipe, ki ni znala izstopiti iz tega 'fanovskega' pristopa," je za Delo povedal organizator Slobodan Milunović.

Kako vsako leto privabiti nove obiskovalce?
Drug izziv je bil vsako leto prodati kakšno vstopnico več: "Torej prepričati obiskovalce, da se vrnejo spet drugo leto in privabiti nove. Zdaj je razmerje med njimi 60 proti 40. Prodamo 12.000 vstopnic na leto, kar predstavlja 90 odstotkov obiskovalcev, ki se vsak dan zberejo pod odri."

Glede prispevka festivala k lokalnemu okolju pa Milunović ocenjuje, da si občina lahko mane roke, ko v njihov kraj pride 12.000 turistov, ko so zasedene vse nastanitvene kapacitete, vsi lokali in restavracije. "Prepričan sem, da smo zelo pomemben turistični dejavnik v Posočju, mislim celo, da ni niti ene turistične agencije v Sloveniji, ki bi se lahko pohvalila s toliko prenočitvami v tako kratkem času, kot jih imamo mi."

Naša ekipa se bo metalskim navdušencem pridružila v torek in zbrala najzanimivejše utrinke s festivala.