4. festival slovenske domoljubne pesmi se je končal z Zdravljico v izvedbi vseh izvajalcev večera. Foto: BoBo
4. festival slovenske domoljubne pesmi se je končal z Zdravljico v izvedbi vseh izvajalcev večera. Foto: BoBo
Mati domovina 2015
Častni gost je bil predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Mati domovina 2015
Prireditev sta povezovala Vesna Malnar in Boštjan Klun. Foto: BoBo

Svoje prepričanje je kot scenarist vtkal tudi v festival slovenske domoljubne pesmi Mati domovina, ki je letos potekal pod geslom 25 za 25.

"Gre za simboliko, 25 let prehojene poti te države, kjer si lahko vsak naredi svojo bilanco - včasih je ta dobra, včasih slaba, ampak današnji večer je vendarle trenutek za slavje. Trenutek, da se ozremo nazaj in tudi za dobro popotnico za naslednjih 25 let, da bi bilo še bolje, kot je bilo do zdaj," je pojasnil številsko ujemanje jubilejne obletnice z izbranimi pesmimi in izvajalci.

"Pri scenarju smo se oprli na nekaj opornih točk - tokrat kronološko, od prvih idej o Zedinjeni Sloveniji, preko Majniške deklaracije, sanj še iz stare Jugoslavije, da bi Slovenci živeli v svoji državi. Poentirali smo tudi svetle točke slovenske zgodovine, kar vsekakor je tudi priznanje mednarodne skupnosti - Slovenija je kmalu po osamosvojitvi postala samostojni subjekt mednarodnih odnosov, enakopraven partner. In predvsem to smo imeli v mislih, ne pa tistih delitev, ki so danes žal vse prepogoste," je dodal.

Posnetek celotne prireditve si boste lahko ogledali ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na sporedu bo 26. decembra ob 20.05 na 1. programu Televizije Slovenija.


Čas so zavrteli nazaj

Eden od izvajalcev, ki so v četrtek zvečer stali na odru polne dvorane Cankarjevega doma, je bil tudi Boris Kopitar. "Tudi jaz sem bil entuziast. Rekel sem si, da zdaj, ko smo na svojem, bomo pa na svojem gospodarji. Danes pa pač je, kakor je. Tako bom rekel - še vedno je čas za sanje, tako kot je bilo rečeno na današnjem koncertu. In jaz kar sanjam, da bo Slovenija še dolgo lepa, jaz jo imam pač rad, zato tudi pojem pesem Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi. In vem, da jih moji dve vnukinji, ki ju že imava z ženo, zagotovo bosta," je prepričan. "Zame so slovenske pesmi najlepše na svetu," je pristavil.

Slovenska glasba navdušuje tudi Sašo Avsenika. "Samo 14 dni sem živel v Jugoslaviji, sicer sem odraščal v Sloveniji. Spomini so super lepi, se mi pa zdi, da kot narod le še pridobivamo ponos in te vrednote vedno bolj cenimo. Tudi v današnjem večeru so združene pop, rock, džez, klasična in narodno-zabavne domoljubne pesmi in vse te imamo Slovenci zelo kakovostne," nam je pojasnil v zaodrju.

Čas nazaj smo zavrteli tudi z Vilijem Resnikom. "Ko se je vse to dogajalo, ko se je Slovenija osamosvajala, takrat je bila Slovenija zame Slovenija. In jaz sem verjel v to Slovenijo. Danes pa moram reči, da sem razočaran nad vsem, zato ker se sramujemo svoje kulture, se dajemo v neke predalčke, ki so nepomembni in povzročajo samo razdor. Včasih se zalotim, da me je sram biti Slovenec, ker nihče ne spoštuje nikogar, in to me moti," se je jezil.

Poln oder
Poleg njih so se na odru zvrstili še Modrijani, Spev, Gadi, Gregor Avsenik in Ansambel Saša Avsenika, Gianni Rijavec in kvintet Dori, Eva Černe, Ana Dežman, Nuška Drašček, Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Amadea Begović, Jožica Svete, Joži Kališnik, Slovenski oktet, Oto Pestner, Aleksander Mežek, Lucas-Somoza Osterc, Marko Novak, Tomaž Plahutnik, Zoran Zorko, Janez Triler, Tim Ribič, Darko Vidic in Jože Vidic, pa tudi baletniki in veliki festivalski orkester.

Festival Mati domovina, pod katerega sta kot direktor in umetniški vodja podpisana brigadir Tone Krkovič in Patrik Greblo, je letos potekal četrtič, častni gost pa je bil predsednik republike Borut Pahor.