Miklavž je prvi izmed dobrih mož, ki decembra obdarijo otroke. Foto: BoBo
Miklavž je prvi izmed dobrih mož, ki decembra obdarijo otroke. Foto: BoBo
false
Miklavža so spremljali angeli. Foto: BoBo

Nekaterim pa je darila pustil ponoči in peharje napolnil s suhim sadjem in piškoti.

Miklavž ali Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Marsikje njegov god razumejo kot dan krščanske dobrodelnosti, saj se z materialnimi darovi spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok.

Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko so mu starši zapustili premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V soboto potekala miklavževanja
V prejšnjem stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje - obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Tako so v soboto v več krajih po Sloveniji potekala miklavževanja, v teh dneh pa so pripravili tudi Miklavžev sejem.

Od leta 2000 rojenih osem Miklavžev
V Sloveniji se z imenom Miklavž sicer ponaša 77 Slovencev, s čimer se to ime po pogostosti uvršča na 709. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 892. Svetemu Nikolaju ali Miklavžu je posvečenih tudi veliko cerkva. Več kot polovica danes živečih moških v Sloveniji, ki se imenujejo Miklavž, je bilo rojenih med letoma 1931 in 1970. Po osamosvojitvi je zanimanje za ime upadlo, saj ga do leta 2000 ni prevzel nihče, znova pa se je zanimanje zanj povečalo v zadnjih 13 letih, ko je bilo s tem imenom rojenih osem otrok. Podobno je z imenom Nikolaj. Od osamosvojitve do leta 2000 se je rodilo 47 Nikolajev, v zadnjih 13 letih pa 170.

Po Miklavžu se imenuje pet slovenskih krajev: Miklavž na Dravskem polju, Miklavž pri Ormožu, Miklavž pri Taboru, Šmiklavž pri Slovenj Gradcu in Šmiklavž pri Škofji vasi. Miklavž na Dravskem polju je tudi občina. Svetemu Miklavžu oziroma Nikolaju so posvečene tudi številne cerkve in kapele. Po podatkih registra nepremične kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, je svetemu Miklavžu posvečenih najmanj 25 cerkva v Sloveniji, svetemu Nikolaju pa več kot 100, med njimi je tudi ljubljanska stolnica. Ponekod uporabljajo obe imeni.

Miklavžev sprevod v Ljubljani
Praznično okrašeno Ljubljano je sicer Miklavž obiskal v soboto popoldne. Potem ko se je z Ljubljanskega gradu spustil z vzpenjačo, se je v spremstvu angelov in parkeljnov sprehodil do Prešernovega trga, kjer je pozdravil številne zbrane otroke, ki so pozorno prisluhnili njegovim besedam. V Miklavževem sprevodu so bili tudi parkeljni, ki so s svojo podobo prestrašili marsikaterega malčka. Miklavž je otrokom delil bombone, pecivo in sadje, za dobro voljo pa so poskrbeli tudi pevci.

Utrinke s sobotnega Miklavževega sprevoda v Ljubljani si oglejte spodaj.