Kan Kan je med občinstvom v Franciji najbolj priljubljen ples. Foto: Facebook Red Foxes
Kan Kan je med občinstvom v Franciji najbolj priljubljen ples. Foto: Facebook Red Foxes
Elena je povedala, da je stiskala pesti za Francijo, saj bi si na najbolje organiziranem košarkarskem EP-ju do zdaj domačini zaslužili zlato medaljo. Foto: MMC RTV SLO

To je za plesno skupino iz Ukrajine že sedmi EP (prvič so na njem nastopile leta 2003 na Švedskem), je povedala ustanoviteljica in vodja skupine Elena Rozkova.

"Bile smo zelo razočarane, ker prvenstvo ni potekalo v Ukrajini, zdaj pa smo srečne, ker smo tukaj v Franciji, saj smo plesale pred rekordno množico, še nikoli do zdaj nismo plesale pred tako veliko gledalci." Kot je povedala Elena, so v Franciji zaplesale pred najštevilčnejšim občinstvom do zdaj - na stadionu Pierra Mauroya se je namreč na polfinalni tekmi med Francijo in Španijo zbralo 26.922 gledalcev. Pred tem so nastopile na tekmi ukrajinske nogometne reprezentance, ko je tekmo spremljalo 16.000 ljudi.

Da bi nastopi v Franciji (prvi del tekmovanja so plesale v Montpellierju) potekali brezhibno, so "okrepile" vaje - vadile so trikrat na dan. Ko nimajo večjih tekmovanj, pa trenirajo trikrat na teden po dve uri in pol.

Dekleta - v skupini jih je skupaj 12 - štejejo med 19 in 25 leti, polovica od njih študira, polovica pa jih tudi že dela - med njimi najdemo tudi zobozdravnico in učiteljico ... Dekleta so visoka in vitka, je povedala Elena, njihov zaščitni znak pa so postali svetli lasje. Ali kakšno dekle odslovijo, če nima svetlih las? "Ne, ne, najdemo način, kako ji vsaj za nastop spremeniti barvo las."

Plesno skupino, ki je postala stalnica vseh večjih košarkarskih tekmovanj, je Elena ustanovila leta 2001: "Sem nekdanja gimnastičarka, moja otroška želja pa je bila, da ustvarim nekaj takšnega, kar bi združevalo moderni ples z gimnastiko. In to mi je uspelo z ReD Foxes."

Kaj pa ji pomeni ples? "Ko sem v Lillu po dolgem času spet zaplesala - litovskega plesa namreč dve dekleti nista nikoli plesali, tako da sem morala jaz vskočiti, sicer bi ga morali odpovedati - sem se spomnila, da mi ples pomeni več kot življenje."

Nekaj fotografij plesne skupine z različnih tekmovanj si lahko pogledate spodaj.