Tilen Grah cilja na tujino. Foto: Ana Gregorčič
Tilen Grah cilja na tujino. Foto: Ana Gregorčič
10 finalistov Mistra Slovenije 2016. Foto: Zaklop
Tilen Grah je nov mister Slovenije 2016. Foto: Zaklop
Raiven je zapela pesem Črno bel, s katero se je predstavila na letošnji Emi. Foto: Zaklop

Po treh mesecih priprav se je v nabito polnem Siti Teatru sklenilo letošnje tekmovanje za mistra Slovenije. Zmagovalec, ki je slavil v napetem finalu in ki je premagal ostalih devet finalistov, je 19-letni študent podjetništva, ki se v prostem času ukvarja s športom, obiskuje diskoteke in rad tudi kuha.

"Občutki so neverjetni, mešani sicer, vedno smo šli na zmago, tudi tokrat, in to se je tudi obrestovalo," je bil prvi odziv novopečenega mistra, ki je bil na odru videti zelo samozavestno. Ali je zmago morda pričakoval? "Ne bi rad rekel, da sem jo pričakoval, ker to deluje zelo arogantno, sem pa definitivno šel na zmago ... Če daš vse od sebe, so rezultati jasni."

Mister Slovenije je prvi stik Tilna s svetom mode, vse odkar je na prvih kastingih stopil na oder, pa mu je ta svet vedno bolj všeč. Njegove želje so tako jasne, verjame, da mu bo naziv prinesel večjo prepoznavnost in da bo prenesel kariero na višjo stopničko. "Naslednji korak je tujina," zatrdi prepričljivo.

Kaj pa je tisto, kar mu je prineslo zmago, s čim je prepričal vse ocenjevalce: "Karakter, ker vsi smo lepi, z lepoto se rodiš ali pa za njo plačaš, šteje pa tisto, kar imaš v notranjosti, obnašanje, samozavest ... Najbolj privlačna, tudi pri puncah, pa je po mojem mnenju prav samozavest."

Tako postavnih mladeničev, toliko testosterona na kupu, nismo že dolgo videli, je skozi večer ponavljala voditeljica Pia Pustovrh, ki je poudarila, da bo imela žirija težko delo, kako izluščiti tistega pravega na sončni strani Alp. A glasovi žirije, v kateri so bili modni oblikovalec Jure Stropnik, igralec Uroš Smolej, manekenka Jana Koteska, lanski mister Matjaž Lesjak in še nekaj obrazov, so šteli le 25 odstotkov glasov. 25 odstotkov je prispevala fotografinja Ana Gregorič, ki je finaliste spremljala skozi celotne priprave, organizacija Mistra Slovenije z lastnikom licence na čelu Erikom Ferfoljo, pa je dodala še polovico glasov.

Po nekaj izhodih, predstavili so se v spodnjem perilu, v večernih oblekah, v dnevnih kombinacijah, smo prišli do prvega preseka glasov, ko smo dobili pet superfinalistov, na naziv mister Slovenije so lahko upali še: 19-letni Tilen Grah s Ptuja, 20-letni Jasmin Ciriković iz Kranja, 18-letni Vasja Hajduk iz Črnomlja, 19-letni Gregor Potrebuješ iz Sejenic in 23-letni Klemen Zabukošek iz Novega mesta.

Peklensko vzdušje
Po slabih dveh urah programa, v katerem smo videli veliko glasbenih nastopov, tudi letošnjih udeležencev izbora Ema 2016 Raiven, Anje Baš in Žana Serčiča, na oder so stopili še Kristy Cle, Christine Zadnikar, Eva Boto, Nejc Lombardo, akrobata Filip in Blaž in saksofonistka Nina Merkoci, smo le prišli do trenutka imenovanja najlepšega Slovenca.

Če bi zmagovalca določila jakost glasilk zbranega občinstva, bi zmagovalec gotovo postal najbolj mišičast med superfinalisti Klemen Zabukošek, ki pa se je po seštevku vseh glasov moral zadovoljiti z eno izmed dveh preostalih lent. Čeprav ni bila najžlahtnejša, so se je Klemen in z njim njegovi glasni podporniki veselili, kot da bi to bila. Vzdušje, ki je spominjalo na spremljanje nogometne tekme, je takrat doživelo prvega izmed vrhuncev, Klemnu pa so se orosile tudi oči. Z drugo izmed lent se je okrasil Gregor Potrebuješ, po tem pa je sledil najpomembnejši del - razkritje glasov in imenovanje mistra Slovenije 2016.

Strokovna žirija je največ točk podelila Gregorju Potrebuješu, fotografinja Ana Gregorič je za zmagovalca imenovala Tilna Graha, organizacija Mister Slovenije pa je največ točk podelila Jasminu Cirikoviću. Po seštevku vseh glasov pa je postalo jasno, da je zmagovalec lepotnega izbora Tilen Grah.